El Festival

El festival Ensems compleix enguany el seu 40è aniversari. Quatre dècades d'història que l'han convertit en una de les plataformes referents a Europa. Durant aquest temps, el festival més longeu de l'Estat, ha acostat a l'oient les propostes sonores més recents i transversals del panorama nacional i internacional.

Amb la seua constància i trajectòria, s'ha aconseguit crear un públic que acudeix a descobrir pel gust, no d'allò conegut, sinó de l'inesperat. Lluny de voler presentar una proposta elitista, s'ha consolidat un espai d'oci obert per a qualsevol tipus de públic, amb diferents recorreguts de l'escolta. Un espai del so, i que sona.

Ensems ha esdevingut una plataforma per la qual passen i han passat els intèrprets i grups més reconeguts internacionalment, però que d'altra banda ha apostat pel suport, important i necessari, als creadors i creadores, per un incansable treball pedagògic, i pel foment de projectes participatius.

Ensems: Un espai que sona, espai del so. Amb la intenció de trencar amb qualsevol tipus d'etiquetes associades a la nova creació, és un espai de tots i per a tots, una plataforma per a la reflexió i l'I + D + I que integra propostes sonores de tot tipus, inclosa la tradició de la música popular. Formar un públic crític i responsable, provocar reflexions entorn de l'art, visualitzar el patrimoni cultural local així com fomentar la participació i implicació de tots.

Amb l'objectiu de normalitzar la programació d'un repertori que ha resultat estranya a cert públic i fins i tot als propis músics durant dècades, però que a poc a poc, entre tots els actors implicats s'està fent possible. Treballar amb els processos de transformació que viu la cultura i portar-los al ciutadà de a peu, amb propostes transversals, el més plurals possibles i, evidentment, de qualitat. La temàtica "Camins de l'escolta" fa referència als diferents recorreguts sonors que trobarà l'oient en la programació d'aquesta quarantena edició.

Aquest any participaran intèrprets que mai s'havien programat al Festival com és el cas dels grups europeus Ascolta Ensemble o l'Ensemble Phace, el primer amb una proposta escènica, i el segon amb An Index of metals de Fausto Romitelli. També grups emergents que estan fent una feina extraordinària, com els extremenys Sonido Extremo o els valencians Synergein Project, amb l'obra Le noir de l'étoile de Gerard Grisey com a eix fonamental del seu programa.

Cal destacar els projectes participatius com La bocca i piedi, il suono de Salvatore Sciarrino per a quartet de saxofons i cent saxòfons en moviment, amb Sigma Project al capdavant; i Fresco de Luca Francesconi, per a cinc bandes en moviment, una producció realitzada per la FSMCV (Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana). També s'ha convidat a participar als tres conservatoris superiors de la Comunitat Valenciana i es presentarà una proposta que combina música tradicional basca i valenciana en un context sonor actual.

A més hi haurà propostes molt variades: instal·lacions, improvisació, performance, experimentals, acústiques, electròniques o mixtes de la mà de 2e2m (Paris), Drumming Group Percussao (amb Mikrophonie, els 1001 sons de la paella. Homenatge a K. Stockhausen pels 10 anys de la seua mort), Spanish Brass (homenatge a F. Zappa pels 25 anys de la seua mort), Amores Grup de percussió, O3, Nikka, Diamont Dancer, Tomoko Sauvage, Lluïsa Espigolé, Ricardo Capellino o Alberto Bernal, amb el projecte 300 kg de música. A més comptarem novament amb la participació de la Banda Municipal i l'Orquestra de València, que oferiran sengles estrenes absolutes encàrrec d'Ensems.

30 propostes sonores, amb 7 encàrrecs del festival i nombroses estrenes absolutes i/o a Espanya.

D'altra banda, quatre compositors convidats, Alberto Posadas, Elena Mendoza, Alberto Bernal i Juan Arroyo, impartiran classes magistrals (workshops) en el marc de la 30a edició de les Trobades de Composició. Una oferta pedagògica a la qual cal sumar els tallers de creació sonora que ofereix la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i Spanish Brass; i el projecte educatiu per a alumnes de primària i secundària de quatre instituts valencians, Cerca Sonora. Quatre taules de debat amb diferents temàtiques que abordaran temes d'actualitat completaran les trobades.

El Palau de la Música, al centre del Carme, La Nau Centre Cultural i Bombas Gens Centre d'Art, quatre espais emblemàtics de l'activitat cultural de la ciutat de València i d'aquest Festival, acolliran la majoria de les activitats.

Agrair a tots els patrocinadors i col·laboradors un cop més les seues aportacions perquè Ensems siga any rere any una realitat i un referent en el panorama de la música actual a Europa.

Fem cultura! No us podeu perdre les propostes sonores d'aquesta cita imprescindible.

Voro Garcia
Director del Festival Ensems