Sigma Project28 d'abril de 2018 | 22.30 h. | La Nau Centre Cultural, Universitat de València
Entrada gratuïta fins completar aforament

Sigma Project


Andrés Gomis 
Josetxo Silguero
Ángel Soria
Alberto Chaves

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Magnus Lindberg (1958) | Ablauf (1983-88) [10´]
per a saxofon soprano-baríton i dos percussions

* saxofon soprano/baríton Ángel Soria, 

* percussió Marc Moreno Albors i Guillem Serrano Salcedo 

Francisco Guerrero (1951-1997) | Rhea (1988) [8´] 
per a ensemble de saxofons 

* grup de saxofons
Andrés Gomis, saxo sopranino
Pablo Pardo i Pablo González, saxo soprano
Ángel Soria, José Antonio Suay i Carlos Ordoñez, saxo alt 
Alberto Chaves, Ricardo Capellino i Pablo de la Fuente, saxo tenor 
Josetxo Silguero i Javier Carrillos, saxo baríton 

Ferrán Gorrea, saxo baix

Salvatore Sciarrino (1947) La bocca, i piedi, il suono (1997) [40´]

per a quartet de saxofons solistes i cent saxofons en moviment

     * cent saxofonistes en moviment procedents dels centres:

COMUNITAT VALENCIANA
Conservatori Superior Alacant
Conservatori Superior Castelló
Conservatori Superior València
Conservatori Professional Bunyol
Conservatori Professional Carcaixent
Conservatori Professional Cullera
Conservatori Professional Elx
Conservatori Professional Godella
Conservatori Professional Llíria
Conservatori Professional Meliana
Conservatori Professional Montcada
Conservatori Professional Vall d'Uixó
Conservatori Professional València

ALTRES COMUNITATS
Conservatorio Superior de Castilla y León
Conservatorio Superior Oviedo
Facultad de Música Universidad Alfonso X El Sabio, Madrid
Conservatorio Profesional Amaniel (Madrid)
Conservatorio Profesional Arturo Soria (Madrid)
Conservatorio Profesional Badajoz
Conservatorio Profesional Cáceres
Conservatorio Superior de Córdoba
Conservatorio Profesional de Gijón
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Summam indicabimus signe Σ. Amb aquesta afirmació, un dels més importants matemàtics de la història, Léonard Euler, va inaugurar el 1755 l'ús de la lletra sigma majúscula (divuitena de l'alfabet grec) com a símbol de suma. Des de llavors, Sigma representa el sumatori d'una sèrie finita o infinita d'elements.

SIGMA Project és més que un quartet de saxòfons, és la materialització d'un desig complet, un vehicle imprescindible per a la música instrumental del segle XXI. Si el quartet de corda va ser l'instrument per excel·lència de la música culta en segles passats, SIGMA Project, al segle XXI, reivindica aquest paper per al quartet de saxòfons.

En la seva ja dilatada trajectòria, SIGMA Project ha realitzat més de 150 concerts en auditoris de mig món: Estats Units, Argentina (Teatre Colón), Mèxic (Palau de Belles Arts), Xile, Alemanya, Escòcia, França, Itàlia, Polònia, Romania i en festivals com l'Internacional Cervantino de Guanajuato, Hannoversche Gessellschaf für Neue Musik, Sala Gare du Nord de Basel, ENSEMS de València, Quincena Musical de San Sebastián, Música(s) Contemporánea(s) del Teatro Central de Sevilla i Temporadas del CNDM, Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofia i Operadhoy-Musicadhoy de Madrid, entre d'altres.

Els seus components es senten imaginatius exploradors, capaços d'estimular als compositors que s'acosten al seu so, generant noves gramàtiques en un veritable laboratori sonor, com els projectes desenvolupats amb els Premis Nacionals de Música: Alberto Posadas (cicle Poètica del Laberint), José María Sánchez-Verdú (cicle Khora), José Manuel López López i Jesús Torres o l'emocionant col·laboració amb Félix Ibarrondo en el seu concert Izarbil, per a quartet de saxòfons i orquestra simfònica. Aquesta dinàmica ha generat més de 40 estrenes de compositors tan reconeguts com Ramon Lazkano, Hèctor Parra, Sergio Blardony, José Luis Torà, Alberto Bernal (Espanya), Georgina Derberz, Javier Torres-Maldonado, Víctor Ibarra, Arturo Fuentes, Iván Naranjo (Mèxic ), Miguel Farías (Xile), Simone va moure (Itàlia), Mª Eugenia Luc (Argentina) o Yair Klartag (Israel) i primeres audicions a Espanya de Sofia Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Peter Eötvös, George Friedrich Haas o Hugues Dufourt.

La marcada modularitat de SIGMA PROJECT abasta des de l'homogeneïtat de la formació de quatre instruments iguals fins a la seua màxima diversitat instrumental, qualitat aquesta molt valorada en les actuals tendències compositives. Les estrenes mundials de Chaman per a quatre saxofons baixos i electrònica de Thierry Allà, LaLibela, concert per a quatre saxofons baixos i orquestra simfònica de Xavier Carbonell, o el cicle KHÔRA per a dos saxofons sopranos i dues saxofons baixos de José María Sánchez Verdú són exemple d'aquesta inquietud innovadora inherent al grup.

Dels seus concerts es surt convençut d'haver assistit a una veritable experiència per als sentits, on afloren sensacions mai abans percebudes, l'espai acústic, la litúrgia visual i aquest so que es revela autèntic. Així va poder experimentar-se en l'Auditorio Nacional de Música, durant l'estrena a Espanya de La Bocca, I piedi, il Suono de Salvatore Sciarrino, obra emblemàtica per a quatre saxofons solistes i cent saxòfons en moviment, o en la performance del frontó Jostaldi d'Hondarribia (Guipúscoa) amb Hormen Arteko Oihartzunak de Gorka Alda, original espectacle multimèdia que uneix les llançades sonores de la cistella punta amb la visualitat rítmica dels dantzaris i l'electrònica fosa amb l'acústica del frontó i els seus ecos.

Desenvolupen apassionadament el treball multidisciplinari amb altres arts: vídeo, dansa, literatura, teatre o pintura s'integren amb naturalitat en els seus concerts, rescatant també músiques del passat amb les que tenen una relació utòpica. L'estrena de l'òpera de cambra Songs of Innocence and Experience per a quatre saxofonistes i electrònica de José Vicente Fuentes Castilla, el Festival SIGMACIRCULO impulsat per SIGMA Project i celebrat al Cercle de Belles Arts de Madrid o el programa dedicat a les músiques de l'Ars Subtilior i Ars Nova són manifestacions que avalen aquesta trajectòria.

En el terreny discogràfic, SIGMA Project aporta el seu propi segell, Sigmarecords, editant el cd UTOPIES: New Music for Saxophone Quartet i el DVD "La Música per a Saxòfon de Félix Ibarrondo". Així mateix, grava per la Fundació BBVA (monogràfics José Manuel López López i Gerardo Gombau), Orpheus Classical (monogràfic Mª Eugenia Luc), Casa Velázquez-Académie de France a Madrid (monogràfic Víctor Ibarra) i per invitació de l'alemanya Ernst Von Siemens Musikstiftung , amb el segell Col Legno, el monogràfic Simone va moure.

En 2017, SIGMA Project presentarà l'estrena absoluta de sis noves obres dels compositors Alberto Posadas i Helga Arias (Espanya), Hilda Parets i Javier Torres-Maldonado (Mèxic), Simone va moure (Itàlia) i Rodrigo Lima (Brasil) en la seva gira de concerts pels auditoris de Santiago de Compostel·la, Madrid, Bilbao, Sant Sebastià, Badajoz i Sevilla, així com a Buenos Aires (Teatre Colón i Auditori CCK), Santiago de Xile (Auditori GAM) i Ciutat de Mèxic (El Col·legi Nacional).


SIGMA Project desenvolupa la seva activitat amb el suport de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, l'Institut Etxepare del Govern Basc i l'alemanya Ernst Von Siemens Musikstiftung.

SIGMA PROJECT utilitza instruments SELMER, accessoris VANDOREN i compta amb l'assistència tècnica de PUNT REP.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆


Summam indicabimus signo Σ. Con esta afirmación, uno de los más importantes matemáticos de la historia, Léonard Euler, inauguró en 1755 el empleo de la letra sigma mayúscula (decimoctava del alfabeto griego) como símbolo de suma. Desde entonces, Sigma representa el sumatorio de una serie finita o infinita de elementos.

SIGMA Project es más que un cuarteto de saxofones, es la materialización de un deseo cumplido, un vehículo imprescindible para la música instrumental del siglo XXI. Si el cuarteto de cuerda fue el instrumento por excelencia de la música culta en siglos pasados, SIGMA Project, en el siglo XXI, reivindica ese papel para el cuarteto de saxofones.

En su ya dilatada trayectoria, SIGMA Project ha realizado más de 150  conciertos en auditorios de medio mundo: Estados Unidos, Argentina (Teatro Colón), México (Palacio de Bellas Artes), Chile, Alemania, Escocia, Francia, Italia, Polonia, Rumanía y en festivales como el Internacional Cervantino de Guanajuato, Hannöversche Gessellschaf für Neue Musik, Sala Gare du Nord de Basel, ENSEMS de Valencia, Quincena Musical de San Sebastián, Música(s) Contemporánea(s) del Teatro Central de Sevilla y Temporadas del CNDM, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía y Operadhoy-Musicadhoy de Madrid, entre otros.

Sus componentes se sienten imaginativos exploradores, capaces de estimular a los compositores que se acercan a su sonido, generando nuevas gramáticas en un verdadero laboratorio sonoro, como los proyectos desarrollados con los Premios Nacionales de Música: Alberto Posadas (ciclo Poética del Laberinto), José María Sánchez-Verdú (ciclo KHÔRA), José Manuel López López y Jesús Torres o la emocionante colaboración con Félix Ibarrondo en su concierto Izarbil, para cuarteto de saxofones y orquesta sinfónica. Esta dinámica ha generado más de 40 estrenos de compositores tan reconocidos como Ramon Lazkano, Héctor Parra, Sergio Blardony, José Luis Torá, Alberto Bernal (España), Georgina Derberz, Javier Torres-Maldonado, Víctor Ibarra, Arturo Fuentes, Iván Naranjo (México), Miguel Farías (Chile), Simone Movio (Italia), Mª Eugenia Luc (Argentina) o Yair Klartag (Israel) y primeras audiciones en España de Sofía Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Peter Eötvös, George Friedrich Haas o Hugues Dufourt.

La marcada modularidad de SIGMA PROJECT abarca desde la homogeneidad de la formación de cuatro instrumentos iguales hasta su máxima diversidad instrumental, cualidad ésta muy valorada en las actuales tendencias compositivas. Los estrenos mundiales de Chaman para cuatro saxofones bajos y electrónica de Thierry Allá, LaLibela, concierto para cuatro saxofones bajos y orquesta sinfónica de Xavier Carbonell, o el ciclo KHÔRA para dos saxofones sopranos y dos saxofones bajos de José María Sánchez Verdú son ejemplo de esa inquietud innovadora inherente al grupo.

De sus conciertos se sale convencido de haber asistido a una verdadera experiencia para los sentidos, donde afloran sensaciones nunca antes percibidas, el espacio acústico, la liturgia visual y ese sonido que se revela auténtico. Así pudo experimentarse en el Auditorio Nacional de Música, durante el estreno en España de La Bocca, I piedi, il Suono de Salvatore Sciarrino, obra emblemática para cuatro saxofones solistas y cien saxofones en movimiento, o en la performance del frontón Jostaldi de Hondarribia (Gipuzkoa) con Hormen Arteko Oihartzunak de Gorka Alda, original espectáculo multimedia que aúna las lanzadas sonoras de la cesta punta con la visualidad rítmica de los dantzaris y la electrónica fundida con la acústica del frontón y sus ecos.

Desarrollan apasionadamente el trabajo multidisciplinar con otras artes: video, danza, literatura, teatro o pintura se integran con naturalidad en sus conciertos, rescatando también músicas del pasado con las que tienen una relación utópica. El estreno de la ópera de cámara Songs of Innocence and Experience para cuatro saxofonistas y electrónica de José Vicente Fuentes Castilla, el Festival SIGMACIRCULO impulsado por SIGMA Project y celebrado en el Círculo de Bellas Artes de Madrid o el programa dedicado a las músicas del Ars Subtilior y Ars Nova son manifestaciones que avalan esta trayectoria.

En el terreno discográfico, SIGMA Project aporta su propio sello, Sigmarecords, editando el cd UTOPÍAS: New Music for Saxophone Quartet y el DVD “La Música para Saxofón de Félix Ibarrondo”. Asimismo, graba para la Fundación BBVA (monográficos José Manuel López López y Gerardo Gombau), Orpheus Classical (monográfico Mª Eugenia Luc), Casa Velázquez-Académie de France en Madrid (monográfico Víctor Ibarra) y por invitación de la alemana Ernst Von Siemens Musikstiftung, con el sello Col Legno, el monográfico Simone Movio.

En 2017, SIGMA Project presentará el estreno absoluto de seis nuevas obras de los compositores Alberto Posadas y Helga Arias (España), Hilda Paredes y Javier Torres-Maldonado (México), Simone Movio (Italia) y Rodrigo Lima (Brasil) en su gira de conciertos por los auditorios de Santiago de Compostela, Madrid, Bilbao, San Sebastián, Badajoz y Sevilla, así como en Buenos Aires (Teatro Colón y Auditorio CCK), Santiago de Chile (Auditorio GAM) y Ciudad de México (El Colegio Nacional).

SIGMA Project desarrolla su actividad con el apoyo del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, el Instituto Etxepare del Gobierno Vasco y la alemana Ernst Von Siemens Musikstiftung.

SIGMA PROJECT utiliza instrumentos SELMER, accesorios VANDOREN y cuenta con la asistencia técnica de PUNTO REP.