Amores Grup de Percussió

10 d'abril de 2018 | 12.00 h. | Trinquet de Pelayo

Amores Grup de Percussió 

Jesús Salvador Chapi percussió
Pau Ballester percussió
Ángel García percussió
Mónica Moya pilotari
Andrea Bosch pilotari


Amb la col·laboració de: 

Aula de Percussió del Conservatori Professional de València | Andreu Ferrandis, Albert Gonzalez, Maria Monleón, Laura Cariñena, Laia Blai, Carmen Montesinos, Pau Ballester (jr), Diego Peinado, Jose Vte. Navarro, Antonio Champin, Noel Saez.

Aula de Percussió del Conservatori Professional de Torrent | Borja Camps, Lucía Sabariego, Sara Romerto, Miguel Barbera, Jorge Mora.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Jesús Salvador Chapi (1960) Trinquetíssim (2018)* [25']
Tres percussionistes i dos jugadores de pilota

*Estrena absoluta, encàrrec de l'IVC

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆


Amores Grup de Percussió

Fundat el 1989, està integrat per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador "Chapi". AMORES Grup de Percussió, rep el nom de l'obra homònima de John Cage, compositor que ha exercit una forta influència en el grup i a qui va homenatjar al Festival de Tardor de Madrid (1991) comptant amb la seua presència.

En la seua dilatada trajectòria ha desenvolupat un paper decisiu en l'evolució de la música per a percussió a Espanya, estrenant gran part de l'obra escrita per a percussió i composicions dedicades al grup. La seua trajectòria professional sempre ha estat unida a la tasca d'investigació, docent i educativa creant audicions de percussió per a escolars durant els últims 20 anys. Els més importants solistes internacionals han actuat al costat del grup.

AMORES Grup de Percussió ha actuat en nombroses ciutats espanyoles i europees a més de als EUA, Brasil, Argentina, Uruguai, Puerto Rico, Mèxic, Korea, Taiwan dins dels més importants Festivals de Percussió i Música Contemporània rebent nombrosos elogis de la crítica especialitzada. Han realitzat diversos espectacles que fusionen la percussió contemporània i les arts escèniques: FÈNIX (2000), TINAJAS (2002), DRUMCUTS (2005), COSMOGONIA (2007), i CALLEJÓN SIN SALIDA (2008) amb els quals han estat de gira per tot el territori nacional. Han estat guardonats amb el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana a la millor música 2001, per FÈNIX (encàrrec de la companyia de dansa de Vicente Sáez), amb el Premi de les Arts Escèniques 2003 a la millor composició musical, per TINAJAS , música original de Jesús Salvador Chapi i amb el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana per la MILLOR MÚSICA ORIGINAL PER A ESPECTACLE ESCÈNIC per Ubú (producció Teatres de la Generalitat Valenciana).

El 2009 com a celebració del seu 20 aniversari van estrenar el concert per a percussió i orquestra AMOREXXS, del compositor A. Valero i interpretada juntament amb l'Orquestra de València al Palau de la Música de València. El 2014 van celebrar el seu 25è aniversari amb una programació anual que va incloure la producció i estrena de l'òpera de butxaca EL MAL VINO, una tragicomèdia musical contemporània on el dramaturg va ser Paco Zarzoso i el seu compositor J.S Chapi.

Des 2015 continuen girant per tot Espanya amb diferents concerts i programes eclèctics de percussió contemporània, entre els quals destaquen diverses estrenes d'obres en la passada edició del Festival Ensems 2016, els seues didàctics A COLPS i la col·laboració amb el grup La Brama doçaines i tabals amb l'espectacle A LA NOSTRA MANERA. Estrena de VELES e BOUS EL CABANYAL BATEGA a La Fàbrica de Gel.

En 2017 AMORES Grup de Percussió ha estrenat: MAMMA ÀFRICA concert didàctic per a escolars i el projecte discogràfic DREIZHEN: HILDEGARD vs STOCKHAUSEN. Per sisè any consecutiu el novembre de 2017 va tindre lloc la VI Edició del Festival Percute.

AMORES Grup de Percussió toca instruments NP Drums (Espanya) i baquetes Innovative Percussion Inc. (EUA). Discografia: VIVÈNCIES (1998), AMORES/CAGE (2000), AMORES/LLORENÇ BARBER (2001), TINAJAS (2003), FÈNIX (2004) i BLACKSCORE (2010), ELS TEMPS Ignaco Ribas (2016).

TRINQUETISSIM (obra encàrrec  de l’IVC)

La pilota és un joc universal; les formes més codificades del joc es trobaven a Amèrica del Sud, Orient Mitjà o Europa occidental. El Jeu de Paume, el joc del tamís, són manifestacions vives dels antics jocs de pilota i la pilota basca, el tennis i el raspall són llegats directes d'aquells jocs, així com el joc del tamboril.

Imbuït pels moviments, la biomecànica instintiva, les habilitats tècniques d'aquest esport i la gestualitat de les pròpies jugadores, em suggereixen una mena de “ballet intencionat”. El so de la pilota recorrent l'extrem més allunyat del trinquet, els passos sonors del trot prest de les pilotaris que amb els peus reboten i el lliscar sobre el ciment del sòl, la respiració i els gemecs que es produeixen curiosament íntims al silenci, són rumors que m'ajuden a conformar la partitura, un so que s’expandeix a través de tot el trinquet. Creant una melodia d'accents amb els tambors i uns ritmes hipnòtics  de campanes al so d'una melodia repetitiva.

Les onomatopeies rimades de l'argot pilotari conformen una varietat de ritmes i harmonies que fan que la partitura es transforme en una mena de dansa (ballet) on el cos i les accions de les pilotaris es mouen sincronitzades en una cadència harmoniosa que recorre, a mena de palíndrom, com si fos vist a través d'un mirall.

J.S. Chapi


▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆


Amores Grup de Percussió

Fundado en 1989, está integrado por Pau Ballester, Ángel García y Jesús Salvador "Chapi". AMORES Grup de Percussió, recibe el nombre de la obra homónima de John Cage, compositor que ha ejercido una fuerte influencia en el grupo y al que homenajeó en el Festival de Otoño de Madrid (1991) contando con su presencia.

En su dilatada trayectoria ha desarrollado un papel decisivo en la evolución de la música para percusión en España, estrenando gran parte de la obra escrita para percusión y composiciones dedicadas al grupo. Su trayectoria profesional siempre ha estado unida a la labor de investigación, docente y educativa creando audiciones de percusión para escolares durante los últimos 20 años. Los más importantes solistas internacionales han actuado junto al grupo.

AMORES Grup de Percussió ha actuado en numerosas ciudades españolas y europeas además de en EEUU, Brasil, Argentina, Uruguay, Puerto Rico, México, Korea, Taiwan dentro de los más importantes Festivales de Percusión y Música Contemporánea recibiendo numerosos elogios de la crítica especializada. Han realizado diversos espectáculos que fusionan la percusión contemporánea y las artes escénicas: FÉNIX (2000), TINAJAS (2002), DRUMCUTS (2005), COSMOGONÍAS (2007), y CALLEJÓN SIN SALIDA (2008) con los que han estado de gira por todo el territorio nacional. Han sido galardonados con el Premio de las Artes Escénicas de la Generalitat Valenciana a la mejor música 2001, por FÉNIX (encargo de la compañía de danza de Vicente Sáez), con el Premio de las Artes Escénicas 2003 a la mejor composición musical, para TINAJAS , música original de Jesús Salvador Chapi y con el Premio de las Artes Escénicas de la Generalitat Valenciana por la MEJOR MÚSICA ORIGINAL PARA ESPECTÁCULO ESCÉNICO por Ubú (producción Teatres de la Generalitat Valenciana).

En 2009 como celebración de su 20 aniversario estrenaron el concierto para percusión y orquesta AMOREXXS, del compositor A. Valero e interpretada junto con la Orquesta de Valencia en el Palau de la Música de Valencia. En 2014 celebraron su 25 aniversario con una programación anual que incluyó la producción y estreno de la ópera de bolsillo EL MAL VINO, una tragicomedia musical contemporánea donde el dramaturgo fue Paco Zarzoso y su compositor J.S Chapi.

Desde 2015 continúan girando por toda España con diferentes conciertos y programas eclécticos de percusión contemporánea, entre los que destacan varios estrenos de obras en la pasada edición del Festival Ensems 2016, los sus didácticos A COLPS y la colaboración con el grupo La Berrea doçaines y tambores con el espectáculo A LA NOSTRA MANERA. Estreno de VELES e BOUS. EL CABANYAL BATEGA en La Fábrica de Hielo.

En 2017 AMORES Grup de Percussió ha estrenado: MAMMA ÁFRICA concierto didáctico para escolares y el proyecto discográfico DREIZHEN: Hildegard vs Stockhausen. Por sexto año consecutivo en noviembre de 2017 tuvo lugar la VI Edición del Festival percute.

AMORES Grup de Percussió toca instrumentos NP Drums (España) y baquetas Innovative Percussion Inc. (EE.UU.). Discografía: VIVENCIAS (1998), AMORES/CAGE (2000), AMORES / LORENZO BARBER (2001), TINAJAS (2003), FÉNIX (2004) y BLACKSCORE (2010), LOS TIEMPOS Ignacia Ribas (2016).

TRINQUETÍSSIM (obra encargo del IVC)

La pelota es un juego universal; las formas más codificadas del juego se encontraban en América del Sur, Oriente Medio o Europa occidental. El Jeu de Paume, el juego del tamiz, son manifestaciones vivas de los antiguos juegos de pelota y la pelota vasca, el tenis y el raspall son legados directos de aquellos juegos, así como el juego del tamboril.

Imbuido por los movimientos, la biomecánica instintiva, las habilidades técnicas de este deporte y la gestualidad de las propias jugadoras, me sugieren una especie de "ballet intencionado". El sonido de la pelota recorriendo el extremo más alejado del trinquete, los pasos sonoros del trote presto de las pilotaris que con los pies rebotan y el deslizarse sobre el cemento del suelo, la respiración y los gemidos que se producen curiosamente íntimos al silencio, son rumores que me ayudan a conformar la partitura, un sonido que se expande a través de todo el trinquete. Creando una melodía de acentos con los tambores y unos ritmos hipnóticos de campanas al son de una melodía repetitiva.


Las onomatopeyas rimadas del argot pelotari conforman una variedad de ritmos y armonías que hacen que la partitura se transforme en una especie de danza (ballet) donde el cuerpo y las acciones de las pilotaris se mueven sincronizadas en una cadencia armoniosa que recorre, a tipo de palíndromo, como si fuera visto a través de un espejo.

J.S. Chapi