Trío Feedback
24 de Maig | 20.00 h. | Palau de la Música de València | Sala Rodrigo
 Trío Feedback 
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Esteban Algora | acordió
Ricard Capellino | saxòfons
Elena García | contrabaix
Vicent Gómez Pons | control i difusió sonora
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Miguel Àngel Berbis (1972) | Eixe sentiment quan plou** (2013/17) 
Per a saxo, acordió contrabaix, electrònica i vídeo

Mirtru Escalona (1976) | Desde la penumbra (2017)* 
Per a saxo, acordió, contrabaix i electrònica

Alessandro Perini (1983) | Hocus Focus (2012) 
Per a saxo, acordió, contrabaix, electrònica i vídeo

Vicent Gómez Pons (1961) | Methekton (2017)* 
Per a saxo, acordió, contrabaix i electrònica

Óscar Escudero (1992) | Custom#2 (2016/2017) 
Per a tres instruments, electrònica i vídeo
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
*Estrena Absoluta
**Estrena de la versió
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Trio Feedback 

És una agrupació atípica, de geometria variable, que surt en el context musical contemporani amb la intenció de desenvolupar diferents objectius. D'una banda, desenvolupar al màxim les seves possibilitats texturals i plasticitat tímbrica mitjançant la interacció i la col·laboració amb compositors ja consolidats, així com l'ajuda a joves talents en les seues creacions, establint noves relacions amb els intèrprets durant el seu procés compositiu. D'altra banda, la creació d'activitats artístiques que interaccionen amb l'electrònica, la dansa, l'escenografia, les noves tecnologies i la creació en general.
El Trio Feedback reuneix a músics amb una dilatada trajectòria interpretativa que han realitzat concerts en geografies tan diverses com Alemanya, Xina, Canadà, Finlàndia, França, Líban, Noruega, Dinamarca, Polònia, Portugal, Itàlia, Holanda, Rússia, Argentina, Xile, Brasil, etc. i són destinataris d'obres compostes per autors tan rellevants com Alberto Posadas, José Manuel López, José Maria Sánchez-Verdú, Ramón Lazkano, Voro García, J. Maria Mestres-Quadreny, Sergio Blardony, Aureliano Cattaneo, Óscar Escudero, Eduardo Polonio, Mario Marcelo, Jorge Horst, José Miguel Fayos, Víctor Ibarra, Helga Arias, etc.
Els seus components han realitzat gravacions per a R.N.E (Ràdio Clàssica), R.T.H.K. (Ràdio 4 de Hong Kong), Urbana Films, Canal Satélite ECO-TELEVISA (Méjico), TVE (La 2), Canal Satélite Digital (Canal Estilo), Ràdio 1 (Finlàndia), Ràdio e Televisao de Portugal, Nuova TV Sarda i Videolina, així com per als segells Verso, Columna Música, Naxos, Enixe Record, PM. Produccions, Several Records, Another Timbre i Stradivarius. 
La dilatada trajectòria musical dels membres del Trio Feedback els ha fet participar per diverses parts del món com a University of Hong Kong (Xina), Instituto Cervantes (Londres), Autumn Festival (Praga), Theaterforum Kreuzberg of Berlín (Alemanya), Festival Unerhörte Musik of Berlín (Alemanya), Klang Festival of Helsinki (Finlàndia), XVII Festival Internacional de Danza de La Habana (Cuba), Teatro Amadeo Roldán de La Habana (Cuba), Festival MUSICA NOVA de Sao Paulo/Santos (Brasil), 12th World Saxophone Congress de Montreal (Canadà), Festivais de Outono d´Aveiro (Portugal), Festival Internacional des Musiques d’aujourd’hui MANCA de Nice (França), Cycle de Musique par Ordinateur de Paris (França), Grand Théatre du Dijon (França), Festival Opus de Bourdeaux (França), Théatre Gérard Philipe de París (França), Théatre de la Ville de Brest (França), Instituto Cervantes de París (França), Campanas e Sonus VII de Cerdeña (Itàlia), Festival Contemporaneamente-Lodi de Milán (Itàlia), Auditorio 400 del Museo Nacional Reina Sofía (Madrid), Auditorio Nacional (Madrid), Jornadas de Electrónica Musical (Madrid), Festival de Primavera-Música del Siglo XX, Festival Smash (Salamanca), Jornadas de Música Contemporánea (Granada), Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (Sevilla), Festival Internacional de Música Contemporánea (Alacant), Festival Ensems (València), Mostra Sonora Sueca (València). 
Creat el 2015, el Trio Feedback ha participat en el Festival MUTE-Encuentros (Toledo), Festival Internacional SuecaSax (Valencia), XII Ciclo de Música Contemporánea del Centro José Guerrero (Granada), XIX Festival Internacional de Música Contemporánea (Córdoba), Ciclo de Música Contemporánea CIMUCC´16 (Sevilla), etc. despertant l'interès de la crítica especialitzada. Conscients de l'originalitat de la formació, i implicats en la difusió de la Música Contemporània, han realitzat nombroses estrenes de compositors de prestigi internacional així com nombrosos compromisos de creació que es desenvoluparan a les pròximes temporades. 
El Trio Feedback està format per Esteban Algora (acordió), Elena García (contrabaix) i Ricard Capellino (saxòfons).
Notes al programa
Eixe sentiment… quan plou (2013/2016)

Eixe sentiment… quan plou és una obra inspirada en el sentiment produït per la contemplació de la pluja; frescor, renovació, excitació, por, puresa, melancolia…d'alguna forma les tronades, la pluja… ens porta a un estat mental diferent en què els sentits pareixen estar més perceptius del que és habitual. 
Aquesta obra que fou concebuda primerament per a grup de cambra i electrònica, i posteriorment per a violoncel i electrònica, ha sigut reelaborada i es presenta avui en aquesta nova proposta per a saxòfon, acordió i contrabaix pel Trio Feedback. 

Miguel Angel Berbis (1972)

La seva intensa activitat com a compositor, pedagog, investigador, director artístic i gestor cultural emmarquen la seva trajectòria. Té un catàleg d´obres especialitzades en noves tecnologies aplicades a la música actual interpretades en festivals internacionals com el Festival Carmelo Bernaola de Vitòria-Gasteiz, el Festival Opus 13.3 de Bordeus, el Projecte Rafel Festival de València, el 34º Encuentro Internacional de Compositores de la Fundación ACA, la 2ª Edició del Festival ME_MMIX de Palma, el XXXVII Festival Ensems, el IX Festival Forum Wallis de Suïssa i el CMMAS en Mèxic entre d´altres. 
Com a investigador, aborda el procés creatiu-performatiu al voltant de les possibilitats de creació de la composició assistida per ordinador per la qual cosa obté el DEA per la Universitat de València. Imparteix conferències per a difondre i promoure l’interés en les noves tecnologies i el treball en equip entre l'intèrpret i creador. 
És director artístic de l´Ensemble d´Arts des de la seva creació, així com impulsor de la creació del Festival Internacional Projecte Rafel Festival. 
Actualment és catedràtic de tecnologia musical al Conservatori Superior de Música de Castelló. 

Desde la penumbra (2107)

Aquesta obra ha sigut escrita especialment per als meus amics i excel·lents músics del Trio Feedback. 
Amb Desde la Penumbra, voldria expressar un estat d'ànim particular, el que em produeix la situació actual de Veneçuela, el meu benvolgut país que tan m'estime, estrany, el qual viu un dels seus moments més obscurs i tristos de la seva història contemporània. 
Amb aquesta obra voldria també enviar un missatge d'esperança, ja que dintre d'aquesta tota penombra, l'obscuritat està mesclada amb llum i no es percep on comença una i on acaba l'altra. És aquesta “llum” que està dintre de cada veneçolà la que necessitem que sorgisca per a què es produesca un canvi positiu i gradual al meu país. 
Desde la penumbra és una obra intimista, que necessita una escolta activa per part de l'oient, el qual és convidat a buscar tots aquests xicotets detalls (llum) que es produeixen amb la relació entre els instruments i l'electrònica al llarg de tota l'obra (penombra) per així poder submergir-se en altre “temps-espai”. 

Mirtru Escalona Mijares (1976)

Comença els seus estudis musicals en el Sistema, en l'Orquestra infantil de Duaca, i en Veneçuela realitza la seva primera formació amb Rafael Saavedra i Gerardo Gerulewicz. 
Gràcies a la invitació dels compositors José Manuel López López i Paul Méfano, des del 2000 resideix a França on obté un Màster de Composició i Informàtica Musical al Conservatori Superior de Música i Dansa de Lyon, amb Robert Pascal, Michele Tadini i Denis Lorrain. També és Diplomat de les classes de Composició de Philippe Leroux, Iván Fedele, i de la classe de Composició Electroacústica de Christine Groult.
Ha rebut Màster Classes de mestres com Helmut Lachenmann, George Benjamin, Paul Méfano, José Manuel López López, Betsy Jolas, Sergio Ortega, Antonio Pileggi i Jacopo Baboni-Schilingi, entre d'altres. Les seues obres han sigut premiades en prestigiosos concursos internacionals com: Métamorphoses Concours de composition acousmatique (Bèlgica), Kuhmo International Composition (Finlàndia), the 26th ICOMS Competition (Itàlia), the 5th Sun River Composition (Xina), Earplay Donald Aird Memorial (EEUU). Prix de fin d'études de la SACEM (França), Concurso Aniversario de la Universidad Simón Bolívar, Premio Municipal de Música Sinfónica (Veneçuela), etc. 
Les obres de Escalona-Mijares estan publicades per BabelScores i són interpretades regularment en prestigioses sales i festivals en Europa, EEUU i Llatinoamèrica. 

Hocus Focus (2012)

Bàsicament, una altra lluita entre l'home i la màquina. Les màquines són pulsacions. 
Un flux digital de 1s i 0s que pot significar alguna cosa per a màquines, però s'assembla a un ritme per a nosaltres (humans). 
D'altra banda: Home. Llarga respiració sonora al voltant de p < f > p. Però també: pàgines web, comprensibles per un lector. Al mig: línies de codi HTML i la seva traducció hexadecimal. Un viatge des del principi cap al final llegible a la digitalitat interna del codi binari, fins que tots restem com robots paralitzats. 
Fragment de Codi [HEX]
4261736963616c6c792c20616e6f74686572207374727567676c65206265747765656e204d616e20616e64204d616368696e652e0d0a0d0a4d616368696e652069732050756 
Fragment de Codi [BIN]
0100001001100001011100110110100101100011011000010110110001101100011110010010110000100000011000010110111001101111011101000110100001100101011100 
Alessandro Perini (1983) 

Compositor d’origen italià. Ha estudiat composició -amb Luca Francesconi i Ivan Fedele entre d'altres- Música Electrònica i Ciències de Comunicació Musical en Itàlia i Suècia.
La seva producció artística abasta des de la música instrumental i electrònica fins a les obres audiovisuals i lumíniques, net-art, land-art i treballs basats en les vibracions.
Les seues composicions han sigut interpretades en festivals com Biennale di Venezia (Itàlia), Festival Futura (França), Open Spaces (Alemanya), Connect Festival and New Directions (Suècia), Procesas (Lituània), UNM 2012 (Islàndia), Moscow Forum and ReMusik (Rússia), Tempus Fugit and Distat Terra (Argentina). En l'estiu del 2014 fou resident a la Fondazione Spinola Banna per L'Arte (Itàlia). I entre els seus més recents premis cal destacar el 2nd premi al Concours de Bourges 2015 (Musinfo), el Grand Prix al Sergej Slonimnski competition (St. Petersburg) i el premi del jurat a New Directions Festival (Piteå, Suècia).
En 2014 comença una recerca al voltant de les vibracions i sons tàctils, anomenat touchmysound que inclou projectes a Darmstadt Ferienkurse i residències a Cittadellarte – Fondazione Pistoletto (Itàlia) i Park In Progress (Bèlgica). En Maig del 2016 fou artista en residència per a Imagonirmia Prize en Chiaravalle (Milà, Itàlia) i ho serà també a I-Park Foundation en Connecticut (Maig 2017).
Ha donat classes de producció audiovisual en les arts al Conservatori de Como (Itàlia) i en el Departament de Composició (electronic music course) en la Music Academy de Malmö (Suècia), així com workshops en Itàlia, Argentina i Bolívia. 

Methekton (2017) 

“Allò del que es participa Re(tro)alimenta”
Obra dedicada al Trio Feedback. Methekton és un terme filosòfic grec que fa referència a la Participació. Aquesta es refereix a la relació entre dos entitats casualment relacionades, una superior (font, fundacional, emanant, causal) i altra inferior (creada, formada, dependent), la realitat menor participa o comparteix les característiques de la seva realitat superior en un procés d'intercanvi i retroalimentació. Una experiència compartida.
En l'obra, esta experiència compartida es refereix a la relació entre l'electrònica i la part acústica, encara que també el saxòfon, acordió i contrabaix comparteixen la seva identitat sonora entre ells. No obstant, el paper d'entitat superior, realitat causal generadora de realitats sonores, no és fixe, va canviant al llarg de la peça i cada ens o instrument permet als altres compartir les seues característiques sòniques en un procés de participació i retroalimentació mútua.

Vicent Gómez Pons (1961)

Compositor i intèrpret de música electroacústica, naix el 1961 a Sumacàrcer (València), i és Titulat Superior en Trompa, Musicologia i Composició pels Conservatoris Superiors de Música de Madrid i València. Ha estudiat Música Electroacústica i Composició Assistida amb Ordinadors en el LEA -Laboratori de Música Electroacústica del Conservatori Superior de Música de València- amb Leopoldo Amigo i Gabriel Brnic. La seva activitat artística abasta l'organització de concerts, la composició instrumental i electroacústica, la instal·lació sonora interactiva, la improvisació amb ordinador, el videoart i la interpretació electrònica en agrupacions mixtes.
Premiat amb una Menció Especial del Jurat dintre de la categoria de Compositors Valencians al 1r Concurso Internacional de Creació Electroacústica, Ciberart-Lea 1999 i amb una nominació al IX Concurs de Composició Electroacústica i Acusmàtica de la Fundación Destellos en el 2016, les seues obres s'han pogut escoltar en Radio Clásica, Undae Radio, Festival Punto de Encuentro, IDKA FYLKINGEN (Suècia, 2010), Festival Zeppelin (Barcelona), Mostra Sonora de Sueca, Festival Unerhörte-Musik (Berlín 2014), 36 Congrés Internacional de Trompes (València 2004) i Festival La Escucha Errante (Bilbao 2014) entre d'altres.
Com a intèrpret electrònic ha col·laborat o format part de nombrosos grups i solistes amb qui ha participat en festivals internacionals de música contemporània de l'estat espanyol: Música del Museo Vostell en Extremadura, Música Contemporània de Girona, Mostra Sonora de Sueca, Festival de Música Contemporània d'Alacant, Festival La Mar de Músicas de Cartagena, Festival Ensems de València, Festival Punto de Encuentro organitzat per l'AMEE, XI Edició del Festival Nits d'Aielo Arts, Auditorio 400 Reina Sofia de Madrid, Festival Unerhörte-Musik (Berlín), Quincena Musical de San Sebastian, VIII Ciclo de Música Contemporánea de Badajoz, Festival de Música Contemporánea de Córdoba, Festival Internacional de Percussió Perkulliria, II Festival de Creación Musical Contemporánea VertixeVIGO15.
Actualment comparteix el projecte artístic-pedagògic Synergein Project amb el percussionista Sisco Aparici, projecte que compagina amb la seva activitat docent com a Professor de Música de Secundària.

Custom#2 (2016/2017) 

El cicle [custom] es composa de tres peces per a formacions variables amb un nexe comú: la personalització necessària del material audiovisual per part dels intèrprets. Influït tant per la creació de perfils online com pels sistemes de compra personalitzada, cada una de les seues obres són entitats “capitalitzades”, en tant que intransferibles.
La correspondència usuari/intèrpret genera una gramàtica de punt de partida en la qual l'àlter ego visual es relaciona amb forma diversa amb l'instrumentista. La tècnica del myckeymousing, que uneix de manera total el gest instrumental amb el visual, estableix un estret lligam coherent dialècticament, que serveix de clau per a la creació de paradoxes temporals i espacials. Aquestes són sols possibles a causa de la nostra lògica experiencial online, que genera mecanismes de coherència propis.
L'obra està dedicada i treballada intensament amb Feedback, i al seu títol també porta implícit el seu homenatge a un dels primers grans cineastes de la història, David Wark Griffith. Les seves innovacions alliberaren definitivament al cine de la perspectiva fotogràfica-teatral imperant als seus inicis, per a explorar nous processos de muntatge que conformarien la base del seu corpus tècnic actual.

Óscar Escudero (1992)

Naix en Alcázar de San Juan en 1992. Després de passar per Madrid, obté els títols de Composició i Oboé al CSMA (Conservatori Superior de Música d´Aragó). Durant aquest temps de formació foren de gran importància figures com els compositors Jesús Rueda i Agustí Charles, així com l'oboista Francisco Gil. També pren contacte amb multitud de personalitats de la creació actual que el marquen en la seua trajectòria i pensament (Peter Ablinger, Rebecca Saunders, Chaya Czernowin o Hèctor Parra, entre d'altres). Posteriorment cursà estudis de Master amb els compositors Simon Steen-Andersen i Niels Rønsholdt en la Royal Academy of Music d´Aarhus (Dinamarca).
Ha participat en nombrosos festivals i concursos que l'han conduït a què el seu treball siga reconegut amb mèrits com el Primer Premi en el Thailand International Composition Festival (Bangkok, 2013) o el Primer Premi Jóvenes Compositores que atorga la Fundació SGAE i el CNDM. És un dels tres compositors joves convidats a l'Acadèmia de la Heidelberger Frühling 2016 i és seleccionat per a participar en altres cursos com l'Akademie Schloss Solitude, Festival MIXTUR, etc.
La seva música ha sigut interpretada per SurPlus Ensemble, Nou Ensemble, Sarah Sun, Johannes Fischer, Cecilia Berkovich, Nacho de Paz, Trio Feedback etc.
Al terreny de la col·laboració artística i el treball en equip és un aspecte fonamental en la seva tasca, treballant regularment amb coreògrafs, artistes plàstics o cineastes investigant al voltant del teatre digital i la multiperformance.
És director artístic de FACES, ensemble en residència de la Royal Academy of Music Aarhus i membre del col·lectiu de live-creation LookingForward.
A més, forma part del claustre del Màster en Investigació Musical de la Universidad Internacional de La Rioja i actualment està becat per la Comunitat de Madrid com a compositor a la Residencia de Estudiantes.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Tornar