Plaerdemavida Ensemble
21 de juny | 20.00 h. | Palau de la Música de València | Sala Rodrigo

 Plaerdemavida Ensemble 
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Paloma Chiner | soprano
Jorge Fanjul | violoncel
Pablo García-Berlanga | piano
Marta Chiner | actriu
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
José Luis Greco | Symbolica (2002) per a violoncel sol
    As if reaching for the stars
    The earth and sky dancing
    Meno mosso
    Tempo I

Peter Eötvös | Cosmos (1961/1999) per a piano solo

Georges Arpeghis | Récitation pour voix seule nº9 (1978)

Isabel Latorre | Speculum (2017)* per a soprano, violoncel, piano i actriu

César Cabedo | Ego versus… (2017)* per a soprano, violoncel, piano i actriu
    I. Nacimiento (Origen)
    II. Ego versus ello
    III. Ego versus superego
    IV. Ego versus ego
    V. El ego y el ser

Voro García | Realidades líquidas (2017)* per a soprano, violoncel, piano i actriu
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
*Estrena absoluta | Obres encàrrec del festival Ensems
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Plaerdemavida Ensemble

Plaerdemavida Ensemble naix en 2014 com un grup versàtil i flexible, obert a l'experimentació musical i sonora, i a l'exploració de diverses possibilitats en la formació, comptant amb altres músics i professionals d'altres disciplines artístiques, depenent de cada projecte. El seu camp d'interès abasta la música composta des del romanticisme fins a l'actualitat. Els seus components Paloma Chiner (soprano), Jorge Fanjul (violoncel) i Pablo García-Berlanga (piano), han creat un espai per a la llibertat tímbrica on tot conflueix i que el seu objectiu és jugar amb les sonoritats. La calidesa tímbrica del violoncel i la veu s'entrellacen amb l'àmplia sonoritat del piano. En la seua curta trajectòria han sigut reconeguts per crítica i públic en les seues actuacions, que els ha portat per escenaris de tota Espanya presentant el seu projecte Azulão, que han gravat en el seu primer CD. El seu repertori inclou dos projectes més: Deseo, muerte y Amor, amb música de Liszt i Wagner; i EGO, un programa amb tres estrenes absolutes per al Festival Ensems. En l'Ensemble Plaerdemavida ressalta la gran musicalitat i excel·lent trajectòria dels seus músics a nivell individual, tres músics valencians que han debutat en teatres i auditoris a nivell internacional.

La soprano valenciana Paloma Chiner, de veu plena, gran extensió i innata musicalitat, ha rebut consell de grans figures com Ileana Cotrubas, Raina Kawainwaska i Ana María Sánchez entre d'altres, guanyant diversos premis durant la seua formació i realitzant una important trajectòria concertística a nivell internacional. És una de les poques sopranos espanyoles de la seua generació que han fet el seu debut en l'auditori Carnegie Hall a Nova York.

Jorge Fanjul, millor expedient acadèmic de la seua promoció i guardonat amb diversos premis, ha format part d'orquestres de prestigi, com la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, Jeunesses Musicals World Orchestra, Orquestra i Cor Nacional d'Espanya, Orquestra de cambra Reina Sofia, Grup Instrumental de València, Orquestra de València i Orquestra de la Comunitat Valenciana, a més d'una intensa activitat concertística com a músic de cambra.

Pablo García-Berlanga és el repertorista valencià amb millor formació en la seua matèria. Ha realitzat estudis i màsters especialitzats d'acompanyament en el Koninklijk Conservatorium de Brussel·les, Royal Academy of Music de Londres i en la Flanders OperaStudio de Gant, estudiant amb mestres de la talla d'Aleksandar Madzar o Malcolm Martineau. Ha treballat com a acompanyant en masterclasses amb figures com Barbara Bonney, Mariella Devia o Anne Murray. Ha actuat a nivell internacional com a solista i acompanyant en formacions de càmera, destacant la seua interpretació del Concert en Sol de Ravel amb l'Orquestra Simfònica Nacional d'El Salvador.

L'actriu Marta Chiner naix a València l'any 1976. Des de la seua infantesa ha format part de l'Escola Coral de Quart de Poblet, on per primera vegada pren contacte amb l'escenari. Comença els seus estudis d'art dramàtic en L'escola de l'Actor de València, finalitzant-los l'any 1998. Complementa la seua formació en l'Estudi Corazza per a l'actor de Madrid, durant els anys 1998 a 2000. Paral·lelament a la seua formació com a actriu, ha realitzat cursos de tècnica vocal i cant amb professionals com Francisco Kraus, Lidia García o María José Peris. Desenvolupa la seua trajectòria professional en teatre, televisió i cinema, destacant entre altres títols teatrals, Infinities (Teatre Piccolo, Milà, Lucca Ronconi), Cyrano de Bergerac de Roberto García (L'Horta Teatre, Sala Escalante, València), Chao Chochín (Reinas magas, Mª José Peris) o Mecbeth de Jaime Pujol i Diego Braguinsky (Ornitorrincs, Jaime Pujol). Amb una dilatada trajectòria televisiva, destaquen títols tals com Les Moreres, Cuéntame, Bon dia bonica o Los misterios de Laura. En cinema ha estrenat títols com Atasco en la nacional o Faltas Leves.

Notes al programa

L'ego en la humanitat. El concepte de "jo" ha sigut històricament un dels grans qüestionaments de la humanitat. La inquietud pel terme s'arreplega en tots els camps del coneixement i abasta disciplines d'orientació biològica, de tall filosòfic, humanista, científic i dins de sistemes religiosos i espirituals. En el camp de la filosofia exerceix un lloc privilegiat i ha sigut abordat per grans filòsofs com Descartes, Kant, Schopenhauer, Schelling, Fichte o Sartre, els quals tenen visions molt particulars: des de qui l'uneixen al pensament i a la raó, fins qui entenen que l'ego està fora de la consciència i del subjecte. Des de la psicoanàlisi, Freud l'entén com una reafirmació de la intel·ligència, la raó i la realitat per a augmentar la libido, les gratificacions i posar fre a la pulsió de mort. En el camp de l'espiritualitat, les grans religions aprofundeixen en el terme aportant la seua visió. El cristianisme posa la figura de Jesucrist com a emblema de lluita contra l'ego i exemple d'humilitat. En el budisme es realitzen pràctiques per a fugir de l'ego i no identificar-se amb la ment, cercant així la integració amb el cosmos.
L'ego en l'art juga un paper determinant, és el motor que d'alguna manera mou la creació, impulsa la creativitat i la genialitat però també pot conduir a la frustració, a l'egoisme, a l'aïllament i a la deshumanització. Aquesta proposta és el resultat d'un procés creatiu en el qual som partícips tres intèrprets (veu, piano i violoncel), tres compositors i una actriu.
Es tracta d'un viatge des de l'intel·lecte fins a la part purament física de la música. Dos de les peces, Symbolica (Greco) i Cosmos (Eötvös) ens transmeten que no som ningú sense la relació amb el cosmos i l'univers. Som part d'un tot i així ens ho recorden també les filosofies orientals. Speculum, d'Isabel Latorre, aposta per una visió molt actual del concepte ego i en la seua música el relaciona amb els temps de consumisme, deshumanització i desconnexió de la naturalesa. César Cabedo ens recorda en la seua obra Ego versus... tota aquella llavor que va plantar Freud en la temàtica de l'ego. La Récitation nº9 (Aperghis) juga amb els sons de la veu i del llenguatge, desintegrant l'ego i fent aflorar llenguatges inconscients. Amb Realidades líquidas, Voro García arreplega el concepte del filòsof Bauman i de les màscares socials que carrega l'ésser humà, transportat a un humorístic llenguatge musical i escènic.

Symbolica per a violoncel sol (2002)

    As if reaching for the stars
    The earth and sky dancing
    Meno mosso
    Tempo I

En els seus deu minuts de durada viatjarem des del fosc acord de Do menor del principi fins al Do major del final, passarem del record bachià i la freqüent utilització del glissando, a moments apassionats molt ben disposats sobre el violoncel, dins d'un vastíssim camp de la intensitat, ja sobre un germen de cinc notes, breus cantabiles, desenvolupament en forma d'estudi, sense oblidar el transcórrer de l'obra sobre el millor virtuosisme..., respirant d'alguna manera cap al fort atractiu de la polaritat tonal.

Cosmos per a piano sol (1961/1999)

El dia 12 d'abril de 1961, Gagarin va ser el primer astronauta que va viatjar a l'espai i va orbitar al voltant de la Terra en una nau espacial. La impressió que aquest esdeveniment va causar en el jove Peter Eötvös -de disset anys per aquell temps- es va reflectir en la composició de Cosmos, com si amb el viatge espacial de Gagarin de sobte el món s'obrira davant ell i semblara infinit.

“L'obra comença amb un Big Bang musical seguit per la successió de les fases i períodes del desenvolupament del cosmos. El llarg trinat que ressona en forte és l'eix oscil·lant de l'univers que s'expandeix de manera contínua per a després contraure's al llarg de la peça. Els estels avancen en l'espai musical, acompanyats per acords que evoquen constel·lacions i escales d'asteroides que descendeixen. Una nau espacial que sura entre sistemes solars passa davant els nostres ulls i, després d'açò, la música es veu immersa en un núvol de meteorits. En dues ocasions Eötvös interromp el viatge espacial en intercalar la seua música amb passatges curts inspirats en l'obra de Bartók. Finalment, la certitud de la transitorietat triomfa fins i tot sobre la perpetuïtat còsmica: la peça finalitza una quart de segon abans del següent "Big Bang".
L' humor està present en totes les meues composicions. És una espècie de concepció del món... Una forma especial de veure la vida. L'humor pot ser una forma de supervivència en moments tràgics i dramàtics. És una actitud... Un tipus de comportament que es pot observar en les obres de Shakespeare i Beckett, per exemple. Així mateix, sent que l'humor està present en cada moment de la meua vida”.
Peter Eötvös

Récitation pour voix seule nº9 (1978)

Les Récitations pour voix seule, compostes per a Martine Viard, són obres vocals molt emblemàtiques de la seua manera de compondre i es basen principalment en una combinatòria virtuosa de fonemes. L'escriptura es caracteritza per una gran velocitat, repeticions i acumulacions, una alta pressió rítmica. Cerquen la participació creativa de l'intèrpret i necessiten una gran versatilitat de les maneres vocals. Una llengua imaginària s'inventa en elles, ambigua i, sovint divertida, que evoca un origen del llenguatge, una espècie de fúria enunciativa anterior al sentit.

Speculum per a soprano, violoncel, piano i actriu (2017)

Speculum | Text d'Esteban Rodrigo
Una actriu / Una cantant
Creació / Destrucció
Unió / Aïllament
Desig / Frustració
Amor / Mort
EGO
La societat occidental es mostra incapaç de culminar els seus propis anhels i deixa de costat l'humanisme i la humilitat de qui se sap súbdit de la Naturalesa per a llançar-se a l'aventura del consum indiscriminat i la fagocitació cultural. Davant açò cal pensar: és aquest l'inici d'una nova era? Aneu amb compte amb el que desitgen perquè potser ho aconseguisquen.
En Speculum la música és estàtica, erma i acompanya a un llatí que va ser llengua imperial, religiosa i ara ha mort. És l'única opció per a il·lustrar un diàleg entre un desig i la seua culminació inesperada, una mirada a un espill buit.

Ego versus... per a soprano, violoncel, piano i actriu (2017)

Ego versus... representa els conflictes amb els quals s'enfronta la nostra personalitat en la seua trajectòria vital a través de la relació que s'estableix, no solament entre l'ego i les altres dos instàncies psíquiques de la teoria freudiana: l'allò (expressió psíquica de les pulsions i els desitjos) i el superego (instància moral i enjudiciadora), sinó també, entre l'ego amb si mateix.

I. Naixement (Origen)
De com confluïm des d'una altra realitat en la qual espai i temps no existeixen com els concebem, i de la capacitat de formar el nostre ego.

II. Ego versus l'allò
De com l'ego es relaciona amb els desitjos primaris, i de la capacitat d'aquests per a malmetre'ns.

III. Ego versus superego
De com la moral, les normes o els dogmes ajuden a l'ego a controlar els desitjos primaris, i de la capacitat que tenen per a alienar-ho.

IV. Ego versus ego
De com l'ego viu en harmonia amb els desitjos primaris i la moral, i de la capacitat d'aquest per a perdre's en el narcisisme.

V. L'ego i l'ésser
De com l'ego intueix una altra realitat en la qual espai i temps no existeixen com els concebem, i de com confluïm de nou en ella.

Realidades líquidas per a soprano, violoncel, piano i actriu (2017)

L'ego és una màscara, una cara més sobre moltes altres cares. Un jo artificial creat per la societat i la cultura. El títol de l'obra, Realidades líquidas, fa referència a un terme encunyat pel filòsof Zygmunt Bauman, recentment mort. Màscares socials o petjades de l'altre que podem portar en la motxilla del nostre ego. Una motxilla que, en el cas dels artistes, sol pesar molt.
La dramatúrgia utilitzada per a l'elaboració del discurs sonor, està plantejada com una espècie de "baralla de parella" (en aquest cas trio de "divos"), on el jo de cadascun d'ells intentarà prevaldre sobre la resta. La trama musical es complementa amb una actriu en escena, que actua com a espill dels "protagonistes", com a petjades de l'altre.
El gest en la dramatúrgia sonora, a més del sentit de l'humor i el riure, seran utilitzats com a gran antídot dels verís de l'esperit.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Plaerdemavida Ensemble 

Plaerdemavida Ensemble nace en 2014 como un grupo versátil y flexible, abierto a la experimentación musical y sonora, y a la exploración de diversas posibilidades en la formación, contando con otros músicos y profesionales de otras disciplinas artísticas, dependiendo de cada proyecto. Su campo de interés abarca la música compuesta desde el romanticismo hasta la actualidad. Sus componentes Paloma Chiner (soprano), Jorge Fanjul (violonchelo) y Pablo García-Berlanga (piano), han creado un espacio para la libertad tímbrica donde todo confluye y cuyo objetivo es jugar con las sonoridades. La calidez tímbrica del violonchelo y la voz se entrelazan con la amplia sonoridad del piano. En su corta trayectoria han sido reconocidos por crítica y público en sus actuaciones, que los ha llevado por escenarios de toda España presentando su proyecto Azulão, del cual han grabado su primer CD. Su repertorio incluye dos proyectos más: Deseo, Muerte y Amor, con música de Liszt y Wagner; y EGO, un programa con tres estrenos absolutos para el Festival Ensems. En el Ensemble Plaerdemavida resalta la gran musicalidad y excelente trayectoria de sus músicos a nivel individual, tres músicos valencianos que han debutado en teatros y auditorios a nivel internacional. 

La soprano valenciana Paloma Chiner, de voz plena, gran extensión e innata musicalidad, ha recibido consejo de grandes figuras como Ileana Cotrubas, Raina Kawainwaska y Ana María Sánchez entre otros, ganando diversos premios durante su formación y realizando una importante trayectoria concertística a nivel internacional. Es una de las pocas sopranos españolas de su generación que han hecho su debut en el auditorio Carnegie Hall en Nueva York.

Jorge Fanjul, mejor expediente académico de su promoción y galardonado con diversos premios, ha formado parte de orquestas de prestigio, como la Joven Orquesta Nacional de España, Jeunesses Musicales World Orchestra, Orquesta y Coro Nacional de España, Orquesta de Cámara Reina Sofía, Grupo Instrumental de Valencia, Orquesta de Valencia y Orquestra de la Comunitat Valenciana, además de una intensa actividad concertística como músico de cámara.

Pablo García-Berlanga es el repertorista valenciano con mejor formación en su materia. Ha realizado estudios y másteres especializados de acompañamiento en el Koninklijk Conservatorium de Bruselas, Royal Academy of Music de Londres y en la Flanders OperaStudio de Gante, estudiando con maestros de la talla de Aleksandar Madzar o Malcolm Martineau. Ha trabajado como acompañante en masterclasses con figuras como Barbara Bonney, Mariella Devia o Anne Murray. Ha actuado a nivel internacional como solista y acompañante en formaciones de cámara, destacando su interpretación del Concierto en Sol de Ravel con la Orquesta Sinfónica Nacional de El Salvador. 

La actriz Marta Chiner nace en Valencia en el año 1976. Desde su niñez ha formado parte de la Escola Coral de Quart de Poblet, donde por primera vez toma contacto con el escenario. Comienza sus estudios de arte dramático en La escuela del Actor de Valencia, finalizándolos en el año 1998. Complementa su formación en el Estudio Corazza para el actor de Madrid, durante los años 1998 a 2000. Paralelamente a su formación como actriz, ha realizado cursos de técnica vocal y canto con profesionales como Francisco Kraus, Lidia García o María José Peris. Desarrolla su trayectoria profesional en teatro, televisión y cine, destacando entre otros títulos teatrales, Infinities (Teatro Piccolo, Milán, Luca Ronconi), Cyrano de Bergerac de Roberto García (L´Horta Teatre, Sala Escalante, Valencia), Chao Chochín (Reinas Magas, Mª José Peris) o Mecbeth de Jaime Pujol y Diego Braguinsky (Ornitorrincs, Jaime Pujol). Con una dilatada trayectoria televisiva, destacan títulos tales como Les Moreres, Cuéntame, Bon dia bonica o Los misterios de Laura. En cine ha estrenado títulos como Atasco en la nacional o Faltas Leves

Notes al programa

El ego en la humanidad. El concepto del “yo” ha sido históricamente uno de los grandes cuestionamientos de la humanidad. La inquietud por el término se recoge en todos los campos del conocimiento y abarca disciplinas de orientación biológica, de corte filosófico, humanista, científico y dentro de sistemas religiosos y espirituales. En el campo de la filosofía desempeña un lugar privilegiado y ha sido abordado por grandes filósofos como Descartes, Kant, Schopenhauer, Schelling, Fichte o Sartre, los cuales tienen visiones muy particulares: desde los que lo unen al pensamiento y a la razón, hasta los que entienden que el ego está fuera de la consciencia y del sujeto. Desde el psicoanálisis, Freud lo entiende como una reafirmación de la inteligencia, la razón y la realidad para aumentar la libido, las gratificaciones y poner freno a la pulsión de muerte. En el campo de la espiritualidad, las grandes religiones profundizan en el término aportando su visión. El cristianismo pone la figura de Jesucristo como emblema de lucha contra el ego y ejemplo de humildad. En el budismo se realizan prácticas para huir del ego y no identificarse con la mente, buscando así la integración con el cosmos.

El ego en el arte juega un papel determinante, es el motor que de alguna manera mueve la creación, impulsa la creatividad y la genialidad pero también puede conducir a la frustración, al egoísmo, al aislamiento y a la deshumanización. Esta propuesta, es el resultado de un proceso creativo en el que somos partícipes tres intérpretes (voz, piano y chelo), tres compositores y una actriz.

Se trata de un viaje desde el intelecto hasta la parte puramente física de la música. Dos de las piezas, Symbolica (Greco) y Cosmos (Eötvös) nos transmiten que no somos nadie sin la relación con el cosmos y el universo. Somos parte de un todo y así nos lo recuerdan también las filosofías orientales. Speculum, de Isabel Latorre, apuesta por una visión muy actual del concepto ego y en su música lo relaciona con los tiempos de consumismo, deshumanización y desconexión de la naturaleza. César Cabedo nos recuerda en su obra Ego versus… toda aquella semilla que plantó Freud en la temática del ego. La Récitation nº9 (Aperghis) juega con los sonidos de la voz y del lenguaje, desintegrando el ego y haciendo aflorar lenguajes inconscientes. Con Realidades líquidas, Voro García recoge el concepto del filósofo Bauman y de las máscaras sociales que carga el ser humano, transportado a un humorístico leguaje musical y escénico. 

Symbolica for cello solo (2002)

    As if reaching for the stars
    The earth and sky dancing
    Meno mosso
    Tempo I

En sus diez minutos de duración viajaremos desde el oscuro acorde de Do menor del principio hasta el Do mayor del final, pasaremos del recuerdo bachiano y la frecuente utilización del glissando, a momentos apasionados muy bien dispuestos sobre el violonchelo, dentro de un vastísimo campo de la intensidad, ya sobre un germen de cinco notas, breves cantabiles, desarrollo en forma de estudio, sin olvidar el transcurrir de la obra sobre el mejor virtuosismo..., respirando en algún modo hacia el fuerte atractivo de la polaridad tonal. 

Cosmos para piano solo (1961/1999)

El día 12 de abril de 1961, Gagarin fue el primer astronauta que viajó al espacio y orbitó alrededor de la Tierra en una nave espacial. La impresión que este acontecimiento causó en el joven Peter Eötvös -de diecisiete años en aquel entonces- se reflejó en la composición de Cosmos, como si con el viaje espacial de Gagarin de pronto el mundo se abriese ante él y pareciese infinito. 

“La obra comienza con un Big Bang musical seguido por la sucesión de las fases y periodos del desarrollo del cosmos. El largo trino que resuena en forte es el eje oscilante del universo que se expande de manera continua para después contraerse a lo largo de la pieza. Los cometas avanzan en el espacio musical, acompañados por acordes que evocan constelaciones y escalas de asteroides que descienden. Una nave espacial que flota entre sistemas solares pasa ante nuestros ojos y, tras ello, la música se ve inmersa en una nube de meteoritos. En dos ocasiones Eötvös interrumpe el viaje espacial al intercalar su música con pasajes cortos inspirados en la obra de Bartók. Por último, la certidumbre de la transitoriedad triunfa incluso sobre la perpetuidad cósmica: la pieza finaliza un cuarto de segundo antes del siguiente Big Bang”. 
“El humor está presente en todas mis composiciones. Es una especie de concepción del mundo... Una forma especial de ver la vida. El humor puede ser una forma de supervivencia en momentos trágicos y dramáticos. Es una actitud... Un tipo de comportamiento que puede observase en las obras de Shakespeare y Beckett, por ejemplo. Asimismo, siento que el humor está presente en cada momento de mi vida”.

Peter Eötvös

Récitation pour voix seule nº9 (1978)

Las Récitations pour voix seule, compuestas para Martine Viard, son obras vocales, muy emblemáticas de su manera de componer, se basan principalmente en una combinatoria virtuosa de fonemas. La escritura se caracteriza por una gran velocidad, repeticiones y acumulaciones, una alta presión rítmica. Buscan la participación creativa del intérprete y necesitan una gran versatilidad de los modos vocales. Una lengua imaginaria se inventa en ellas, ambigua y, a menudo divertida, que evoca un origen del lenguaje, una especie de furia enunciativa anterior al sentido. 

Speculum para soprano, violonchelo, piano y actriz (2017) 

Speculum | Texto de Esteban Rodrigo 
Una actriz / Una cantante
Creación / Destrucción
Unión / Aislamiento
Deseo / Frustración
Amor / Muerte
EGO 
La sociedad occidental se muestra incapaz de culminar sus propios anhelos y deja de lado el humanismo y la humildad de quien se sabe súbdito de la Naturaleza para lanzarse a la aventura del consumo indiscriminado y la fagocitación cultural. Ante ello cabe pensar: ¿es este el inicio de una nueva era? Cuidado con lo que desean pues quizá lo consigan. 
En Speculum la música es estática, yerma y acompaña a un latín que fue lengua imperial, religiosa y ahora languidece. Es la única opción para ilustrar un diálogo entre un deseo y su culminación inesperada, una mirada a un espejo vacío. 

Ego versus… para soprano, violonchelo, piano y actriz (2017)

Ego versus… representa los conflictos con los que se enfrenta nuestra personalidad en su trayectoria vital a través de la relación que se establece, no solo entre el ego y las otras dos instancias psíquicas de la teoría freudiana: el ello (expresión psíquica de las pulsiones y deseos) y el superego (instancia moral y enjuiciadora), sino también, entre el ego consigo mismo.

I. Nacimiento (Origen) 
De cómo confluimos desde otra realidad en la que espacio y tiempo no existen como los concebimos, y de la capacidad de formar nuestro ego. 

II. Ego versus ello 
De cómo el ego se relaciona con los deseos primarios, y de la capacidad de éstos para malograrnos. 

III. Ego versus superego 
De cómo la moral, las normas o los dogmas ayudan al ego a controlar los deseos primarios, y de la capacidad que tienen para alienarlo. 

IV. Ego versus ego 
De cómo el ego vive en armonía con los deseos primarios y la moral, y de la capacidad de éste para perderse en el narcisismo. 

V. El ego y el ser
De cómo el ego intuye otra realidad en la que espacio y tiempo no existen como los concebimos, y de cómo confluimos de nuevo en ella. 

Realidades líquidas para soprano, violonchelo, piano y actriz (2017)

El ego es una máscara, una cara más sobre muchas otras caras. Un yo artificial creado por la sociedad y la cultura. El título de la obra, Realidades líquidas, hace referencia a un término acuñado por el filósofo Zygmunt Bauman, recientemente fallecido. Máscaras sociales o huellas del otro que podemos llevar en la mochila de nuestro ego. Una mochila que, en el caso de los artistas, suele pesar mucho.
La dramaturgia utilizada para la elaboración del discurso sonoro, está planteada como una especie de “disputa de pareja” (en este caso trío de “divos”), donde el yo de cada uno de ellos intentará prevalecer sobre el resto. La trama musical se complementa con una actriz en escena, que actúa como espejo de los “protagonistas”, como huellas del otro.
El gesto en la dramaturgia sonora, además del sentido del humor y la risa, serán utilizados como gran antídoto de los venenos del espíritu. 

Textos
Speculum
Texto | Esteban Rodrigo
Pervenite viri feminaeque ex toto orbe terrarum
omnibus in terris, canite
nomen huius quod turbatum humanarum animum transibit.
Ego sum Lux, Ego mundus sum,
omnia humani a me aliena sunt
supra aves volo
-alae ferreae, cor autem liteum-
tamquam illi, vos dessertos video, parvulos.
Verbum simus, unum.
Componamus linguam omnium gentium amoris erga fratrem.
Ipsi igitur conati sumus lux fieri sed concessimus
ob intemperantiam eamque infixam quae frangit et dividit.
Favete, nationes, linguae stultae;
coram illo qui dilectus est,
sicut insulae iactatae ac vacuae tacete.
claves dederunt vobis regni
et nunc lacrimatis dum ex Hesperia fugere rogatis.
Sit longa vita illi quod venturum est!
Servemus id omnium malorum,
custodiemus a macula doloreque Pristinum Principem.
Hodie ex Ego novam resero aetatem.
a progressione ducor heres;
scientiae filius fraterque machinae
ipse vindico mollitiem eamque liquidam humanorum.
Oceani instar coniungamus vires,
fluvii filii fluviorum et filii marium.
Implamus luce nuntium eius, sic illud veniet,
sicut nuntius pacis.
quod subibit periculum rerum fallacium.
Ipse duco nomen quod clamatis!
Frater vobis melior ceteris, nova gens mihi huius terrae potietur.
Eam aperite ac excerpite frugem!
Carpite eam, vobis est!
Vestra voluptas fiat ignea lingua, clades mirifica!
Illud erit ventus secundus nostris velis,
ex solitudine
ad frugiferam terram nos ducet,
Ego quidem blandior dolorem vobis;
praebeo difficultatibus quas effecero solacium,
aliena enim mihi est mors
quam fugo aureo speculo.
illustra viam aureo igne animae inmortalis
Veni, o, es lumen!
Ego est nomen mihi. Ego sum.
Ego mors est atque vacuitas. 

Espejo
Traducción
Llegad, hombres y mujeres, de todos los rincones;
en todas las naciones, cantad
el nombre de quien superará el corrupto ego humano.
Yo soy la luz, Yo soy el mundo,
todo lo humano me es ajeno.
Vuelo sobre los pájaros
-alas de metal, corazón de litio-
y como ellos, os veo desamparados, mínimos.
Seamos verbo, único.
Creemos la lengua universal del amor al hermano.
Intentamos ser luz mas fracasamos
por el Ego intestino que rompe y separa.
Silenciad, naciones, vuestra lengua estulta;
ante el que ha sido llamado,
enmudeced como islas a la deriva, desiertas.
Os dieron las llaves de un reino
y hoy lloráis pidiendo escapar de Hesperia.
¡Larga vida a aquél que ha de venir!
Preservémoslo de todo mal, protejamos al Príncipe Prístino
de la mancha y el dolor.
Hoy inauguro la era del Yo.
Soy fruto del progreso;
hijo de la ciencia y hermano de la máquina
me rebelo ante la morbidez líquida de lo humano.
Agrupémonos oceánicamente
ríos hijos de ríos hijos de mares.
Inundemos de luz la llamada, así vendrá,
como un mensaje de Paz,
quien supere la brecha de lo falible e imperfecto.
¡Yo traigo el nombre por el que clamáis!
Hermano vuestro y mejor, mi estirpe nueva dominará esta tierra.
¡Penetradla y extraed su fruto!
¡Tomadlo, vuestro es!
¡Sea vuestra voluntad lengua de fuego, catástrofe magnífica!
(Él) será viento amigo en nuestras velas,
del páramo yermo
nos hará alcanzar tierra fértil,
Yo alivio vuestro dolor sin dudas;
ofrezco solución a problemas que crearé y ajena me es la muerte
que ahuyento con espejo dorado.
Ilumina el camino con el fuego dorado de tu alma inmortal,
¡Ven, oh, sé luz!
Ego es mi nombre. Ego soy.
Ego es muerte y nada. 
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Tornar