Ensemble Estudi Obert

17 de Maig | 20.00 h. | Palau de la Música de València | Sala Rodrigo

 Ensemble Estudi Obert 
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Andrés Valero-Castells | director

Cuarteto Vert
Clarinets
Salvador Catalá
Antonio Chaveli
Salvador Navarro
José Quilis


Cuarteto Manuel de Falla
Clarinets
Enrique Pérez
Adolfo Garcés
Jorge Gil
José V. Selva


Cuarteto Atempo
Clarinets
Rafael Albert
José A. Casanova
Óscar Gómez
Joan E. Calatayud

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
I
Andrés Valero-Castells (1973) |
 Solerianeta (2015-AV71c) 6’
Cuarteto Vert

Boccheriniana (2014-AV79b) 6’
Cuarteto Manuel de Falla

Cuarteto nº2 (2009-AV41c) 13’
    I.-Mmmmi
    II.- Pentáfona
    III.- para Lisa
    IV.- Resumen provisorio
Cuarteto Atempo

II
Gavin Bryars (1943) |
Tres elegies para 9 clarinets (1993) 24’

Steve Reich (1936) | New York Counterpoint (1985) 11’
Per a 11 clarinets
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Ensemble Estudi Obert

És un grup instrumental de plantilla variable fundat pel compositor i director Andrés Valero-Castells, amb l'objectiu de practicar el repertori de música de cambra de gran format, escrit des de principis del segle XX fins als nostres dies. La seua presentació va tenir lloc en el Palau de la Música de València, en la XVI Trobada de Compositors de València (2004), estrenant obres del compositor escandinau T. Winter, i dels valencians F. Tamarit, F. J. Valero Castells, i el mateix Andrés Valero. En 2005 van participar en el Festival Internacional de Música Contemporània de València Ensems, realitzant l'estrena absoluta en versió de concert de l'òpera Narayantán de R. Mira, al costat de les veus d'Estrella Estévez, Antonio Gómez, Jordi Alamán, i el Cor de cambra Amalthea. Aqueix mateix any van participar en la Presentació de Tendències de Moda Polifonía d'Identitats, organitzada per l'Entitat de Recerca Cercle de Moda de València, amb una estrena del seu director. En 2006 van actuar en el cicle Huí Hui Música, que organitza a València la Fundació Autor/SGAE, i Art's XXI. En 2007 van oferir el concert de clausura de l'I Curs Internacional de Composició de Montserrat (SIMC), amb obres del mestre Leonardo Balada, i Andrés Valero. En 2009 van participar en el Cicle de Concerts del Teatre de la Banda Primitiva de Llíria, estant en aquesta ocasió integrat per músics de la Banda Primitiva de Llíria. Des de llavors ha romàs inactiu degut als compromisos professionals del seu director, i amb aquesta proposta es reinicia la seua activitat, esperant poder mostrar el seu treball i compromís amb el repertori del segle XX i la nova creació.

Quartet Vert
Salvador Catalá, Antonio Chaveli, Salvador Navarro i José Quilis

Es va formar en el 2000 i en el 2002 realitza l'enregistrament del seu primer disc. En els següents anys, a més, de la seua labor interpretativa, donant concerts tant per la Comunitat Valenciana com per la resta de l'estat espanyol, inicien contactes amb diversos compositors per a promoure la creació d'obres originals per a quartet de clarinets. Aquesta iniciativa dóna com a fruit que en el 2006 estrenen 4 obres dedicades al Quartet pels compositors: S. Navarro, R. Baixauli, J. M. Morales i J. Pla. En el 2008 amplien el seu repertori amb 3 noves creacions dels compositors: R. García, J. Pérez i L. Blanes. En 2010, graven el seu segon disc Esencias amb la integral de totes aquestes dedicatòries. En 2011, actua en el Palau de la Música de València estrenant 4 noves obres dedicades al Quartet dels compositors: V. M. N. Pereira, J. Pérez, J. B. Meseguer i J. Costa. En 2012 estrena en el Club Diari Llevant 5 noves obres dels compositors: F. J. Martínez, S. Lujan, G. Ruano, F. Andreu i J. R. Llanes. En 2012 presenta el doble cd Esencias 2 que reuneix aquestes 9 obres. En 2014 un nou doble cd Esencias 3 que igual que els seus predecessors està integrat exclusivament per obres originals dedicades i estrenades per aquesta agrupació ix al mercat, en aquesta ocasió ho integren obres dels compositors: J. Grau, I. Zubieta, P. Sanz, S. Cinquè, J. Pérez, J. B. Meseguer, R. Buenestado i V. M.N. Pereira. El Quartet de clarinets Vert compta amb 70 obres dedicades, 55 originals i 15 adaptacions per a quartet. Actualment té tres projectes discogràfics oberts, Esencias 4 en el qual s'inclouen composicions originals dedicades a ells, Vert-siones que inclourà les adaptacions realitzades per a aquest quartet i Di-Vert-sión integrat per obres de curta durada i amb un caràcter divertit. El Quartet de clarinets Vert té una Línia Editorial en Brotons & Mercadal en la qual s'editen exclusivament obres dedicades a ells.

Quartet Manuel de Falla 
Enrique Pérez, Adolfo Garcés, Jorge Gil i José V. Selva

Fundat en 1994, és una de les agrupacions camerísticas més prestigioses del panorama musical espanyol. Recolzant-se en la gran família clarinetística, el grup aborda un atractiu i ampli repertori. Des d'un primer moment va iniciar una sèrie d'encàrrecs a diversos compositors contemporanis per a així conformar un nou repertori per a la seua formació, alhora que abordava la transcripció d'alguna de les peces més belles i universals del nacionalisme musical espanyol de Falla, Granados, Albéniz, i Turina; música espanyola d'arrolladores i fluids ritmes, atrevides harmonies i embriagadoras melodies. Un altre dels aspectes més atractius del quartet és la singularitat de la seua formació, utilitzant en concert diversos instruments de la família clarinetística, especialment el Corno di Bassetto, sent un dels pocs quartets en el món que incorpora aquest instrument a la formació, aconseguint gran uniformitat tímbrica i de registres, similar al quartet clàssic de corda. La gran versatilitat del grup, li permet també abordar la gran producció de música de cambra de Mozart amb els seus nocturnos i divertimentos originals per a Corno di Bassetto. En 2016 i per a commemorar els nostres 20 anys d'existència com a grup hem gravat un CD titulat Spanish songs & dances en el qual incloem música espanyola d'autors com a J. Turina, I. Granados, I. Albéniz i com no M. de Falla. El Quartet explica ja amb una llarga trajectòria musical, havent participat en els principals cicles i festivals de música de cambra d'Espanya: Setmana Musical de la fundació Príncep d'Astúries; Cicles de la Fundació J. March; Música en diverses Universitats espanyoles; Festival de Tardor de la Comunitat de Madrid; Concerts en el Museu Nacional d'Art Reina Sofia organitzat pel CDMC, i Instituts Cervantes entre d'altres. En l'àmbit internacional, el Quartet ha donat concerts a Anglaterra, Bèlgica, Alemanya, Romania i Portugal.

Quartet Atempo 
Rafael Albert, José A. Casanova, Óscar Gómez i Joan I. Calataiud

Va ser creat en 1998 per 4 joves clarinetistas de la Vall d'Albaida. Dos són els principals objectius del grup: donar a conèixer els diferents tipus de clarinets oferint una mostra de les seues possibilitats, i preparar un repertori d'obres interessants i de qualitat, amb el qual endinsar-se en els principals estils i èpoques de la història de la música, especialment en la música de compositors valencians. El grup va editar un CD en 2008 de compositors en la seua majoria valencians, titulat Vocabularis, que compta amb composicions de J. J. Poveda, R. Baixauli, R. García, B. Adam Ferrero, O. Navarro i S. Brotons. En la seua llarga trajectòria ha donat recitals tant en la província de València com en la resta de la geografia espanyola, destacant els concerts realitzats en el centre cultural La Beneficiencia de València, en la VII Setmana de Música Religiosa de les Pedroñeras (Conca) i participar en el cicle de concerts organitzats per Caja Madrid en la seu de Ciudad Real. A més va ser escollit en 1999 per al Circuit Cultural de la Vall d'Albaida. En 1999 graven el CD Homenatge a Jean Françaix amb una selecció d'obres per a quartet de clarinets de diversos compositors. Des de la temporada 99-00 fins a 11-12 ha sigut escollit pel SARC com a grup de càmera dins de l'oferta dels programes de Difusió Cultural. Finalment cal destacar la participació en 2002 en el Concurs Internacional de Música de cambra Monserrat Alavedra de Terrassa (Barcelona), sent semifinalistes, i l'actuació en el XXV Festival Internacional de Música Contemporània d'Alacant en 2009, estrenant 3 obres de compositors valencians, així com l'actuació en el Festival de Música Contemporània de Tres Cantos (Madrid) en 2012. Entre els seus projectes més immediats està gravar un nou CD amb obres dels compositors valencians R. Baixauli, A. Valero, S. Quinto, M. Grau, J. M. Bru, C. Pellicer, R. García, etc.

Andrés Valero-Castells

Completa la seua formació en els CCSS de València i Murcia, titulant-se en 8 especialitats, amb 4 Mencions d'Honor i Premi Extraordinari Fi de Carrera. Han sigut els seus professors més destacats R. Ramos, L. Balada, I. García Asensio, I. Xifre, M. Galduf, F. Tamarit, J. Mª Vives, V. Campos, etc. Ha assistit a nombrosos cursos de perfeccionament i postgrau. Ha obtingut el Diploma d'Estudis Avançats per la UCV. Des de 2004 ha ocupat una càtedra de composició en el Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València. En la temporada 2015-16 ha sigut Director Titular de la Banda Municipal de la Corunya. Ha rebut importants premis i distincions. Les seues obres s'han interpretat en la major part d'Europa, i a EUA, Argentina, Puerto Rico, Colòmbia, Panamà, Costa Rica, Japó, Corea, Singapur, Hong Kong, etc. Les seues partitures estan editades a Espanya, França, Suïssa, i EUA. Compta amb una àmplia discografia realitzada a Espanya, Noruega, França, Suïssa, Holanda, EUA i Japó. Ha sigut directiu de l'Associació de Compositors Simfònics Valencians, i compositor resident del Festival Internacional Spanish Brass Alzira, i de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana. Ha sigut Director Principal Convidat de la Banda i Orquestra Primitiva de Llíria, i fundador de l'ensemble Estudi Obert. Va ser director de les bandes del CIM de Mislata, de la SAM de Picassent i de la Lírica de Silla. Com convidat ha dirigit l'Orquestra de València, les Bandes Municipals de Madrid, Barcelona, València, Alacant, la Corunya, Santiago de Compostel·la, etc, així com la banda de la FSMCV, la de Musikene, l'Artística de Bunyol, i el Dia de la Música Valenciana. Ha dirigit ensembles, òpera en concert i bandes simfòniques en el Festival Internacional de Música Contemporània de València Ensems. A més la seua versatilitat li ha portat a abordar projectes com l'enregistrament d'un dvd per a Sony amb el grup de rock Barón Rojo i el CIM de Mislata. 

Notes al programa

El programa gira d'una banda al voltant de les obres que Andrés Valero ha dedicat als respectius quartets, i per una altra a dues de les obres més importants del repertori contemporani per a ensemble de clarinets, d'estil minimalista. De les tres obres de la primera part, les dos primeres comparteixen pressupostos estètics, escrites a partir d'obres precedents (Borrowing, o Música sobre Músiques). Solerianeta és una Fantasia sobre el Fandango per a clavecín del Pare Antonio Soler, escrita inicialment per a trompeta i piano, i de la qual existeix una versió realitzada en 2011 per a quartet de saxófons amb l'opció d'incorporar una part de percussió. El subtítol de Boccheriniana explica el material musical que s'ha emprat: Fantasia sobre la Música nocturna de Madrid (op. 30, nº 6) de Luigi Boccherini. Amb un format de peça sense pauses, arreplega i barreja tots els temes de l'original de Boccherini, des del campanello inicial fins a la popular Ritirata final, passant pel Minueto, el Largo assai, i la Cercavila. També d'aquesta peça existeix una versió precedent per a quartet de saxos, de 2012, igual que de la tercera de les obres de Valero, Quartet nº2, però de 2001. Es tracta d'una suite de caràcter irònic. En Mmmmi tot gira entorn de la nota mi, atès que s'utilitzen dues maneres derivades del cercle de cinquenes ascendent i descendent partint d'aquest so.
Aquestes maneres són simètriques interválicamente, i es reparteixen en 4 cèl·lules de 3 sons. Pentáfona està escrit únicament amb 5 sons que responen al 5è mode pentatònic sobre una tònica mib. Per a Lisa és un homenatja a la saxofonista i genial personatge d'animació Lisa Simpson, amb una citació del tema de la popularísima sèrie televisiva; s'utilitza un llenguatge consonant d'influència minimalista. Resum provisori solament aporta una idea nova pel que fa a l'obra, i tal com el seu títol indica, es resumeix, reelabora, i es barreja el material preexistent en els temps anteriors. Ja en la segona part, abordem dos importants obres d'estil minimalista, encara que molt diferents entre si. Les Tres elegies per a nou clarinets del compositor anglés Gavin Bryars, que ha treballat en terrenys tan diferents com el jazz, la imrpovisación lliure, el minimalisme o la música experimental, està dedicada a Roger Heaton, membre de l'ensemble de Bryars durant molt temps, i està inspirada en la seua refinada manera de tocar. Va ser estrenada el 3 de maig de 1994 en el Townsgate Theatre de Basildon. El compositor apunta a més la possibilitat d'acompanyar tènuement amb percussió a l'ensemble de clarinets. Existeixen dues possibilitats per a New York Counterpoint: un sol clarinetista amb mitjans electroacústicos, o bé un conjunt d'onze clarinetistes. En 1985 Reich va escriure la seua obra per a Richard Stolzman, i l'estrena de la versió per a ensemble de clarinets va tenir lloc en 1987, en la Universitat de l'Estat de Florida, sota la direcció de James Croft. L'obra comparteix elements tècnics i estètics amb una de les obres més conegudes de l'autor Music for 18 musicians, de 1976, i és una bona mostra de l'estil tan peculiar com a atractiu d'un dels genis del minimalisme.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Ensemble Estudi Obert

Es un grupo instrumental de plantilla variable fundado por el compositor y director Andrés Valero-Castells, con el objetivo de practicar el repertorio de música de cámara de gran formato, escrito desde principios del s. XX hasta nuestros días. Su presentación tuvo lugar en el Palau de la Música de Valencia, en el XVI Encuentro de Compositores de Valencia (2004), estrenando obras del compositor escandinavo T. Winter, y de los valencianos F. Tamarit, F. J. Valero Castells, y el propio A. Valero. En 2005 participaron en el Festival Internacional de Música Contemporánea de Valencia “Ensems”, realizando el estreno absoluto en versión de concierto de la ópera “Narayantán” de R. Mira, junto a las voces de E. Estévez, A. Gómez, J. Alamán, y el Coro de Cámara Amalthea. Ese mismo año participaron en la Presentación de Tendencias de Moda “Polifonía de Identidades”, organizada por la Entidad de Investigación Círculo de Moda de Valencia, con un estreno de su director. En 2006 actuaron en el ciclo “Huí Huí Música”, que organiza en Valencia la Fundación Autor/SGAE, y Art’s XXI. EN 2007 ofrecieron el concierto de clausura del I Curso Internacional de Composición de Montserrat (SIMC), con obras del maestro L. Balada, y A. Valero. En 2009 participaron en el Ciclo de Conciertos del Teatro de la Banda Primitiva de Llíria, estando en esta ocasión integrado por músicos de la Banda Primitiva de Llíria. Desde entonces ha permanecido inactivo dados los compromisos profesionales de su director, y con esta propuesta se reinicia su actividad, esperando poder mostrar su trabajo y compromiso con el repertorio del siglo XX y la nueva creación. 

Cuarteto Vert
Salvador Catalá, Antonio Chaveli, Salvador Navarro y José Quilis

Se forma en el 2000 y en el 2002 realiza la grabación de su primer disco. En los siguientes años, además, de su labor interpretativa, dando conciertos tanto por la Comunidad Valenciana como por el resto del estado español, inician contactos con diversos compositores para promover la creación de obras originales para cuarteto de clarinetes. Esta iniciativa da como a fruto que en el 2006 estrenen 4 obras dedicadas al Cuarteto por los compositores: S. Navarro, R. Baixauli, J. M. Morales y J. Pla. En el 2008 amplían su repertorio con 3 nuevas creaciones de los compositores: R. García, J. Pérez y L. Blanes. En 2010, graban su segundo disco “Esencias” con la integral de todas estas dedicatorias. En 2011, actúa en el Palau de la Música de Valencia estrenando 4 nuevas obras dedicadas al Cuarteto de los compositores: V. M. N. Pereira, J. Pérez, J. B. Meseguer y J. Costa. En 2012 estrena en el Club Diario Levante 5 nuevas obras de los compositores: F. J. Martínez, S. Lujan, G. Ruano, F. Andreu y J. R. Llanes. En 2012 presenta el doble cd “Esencias 2” que reúne estas 9 obras. En 2014 un nuevo doble cd “Esencias 3” que igual que sus predecesores está integrado exclusivamente por obras originales dedicadas y estrenadas por esta agrupación sale al mercado, en esta ocasión lo integran obras de los compositores: J. Grau, E. Zubieta, P. Sanz, S. Quinto, J. Pérez, J. B. Meseguer, R. Buenestado y V. M.N. Pereira. El Cuarteto de clarinetes Vert cuenta con 70 obras dedicadas, 55 originales y 15 adaptaciones para cuarteto. Actualmente tiene tres proyectos discográficos abiertos, “Esencias 4” en el que se incluyen composiciones originales dedicadas a ellos, “Vert-siones” que incluirá las adaptaciones realizadas para este cuarteto y “Di-Vert-sión” integrado por obras de corta duración y con un carácter divertido. El Cuarteto de clarinetes Vert tiene una Línea Editorial en Brotons & Mercadal en la que se editan exclusivamente obras dedicadas a ellos.

Cuarteto Manuel de Falla 
Enrique Pérez, Adolfo Garcés, Jorge Gil y José V. Selva

Fundado en 1994, es una de las agrupaciones camerísticas más prestigiosas del panorama musical español. Apoyándose en la gran familia clarinetística, el grupo aborda un atractivo y amplio repertorio. Desde un primer momento inició una serie de encargos a diversos compositores contemporáneos para así conformar un nuevo repertorio para su formación, a la vez que abordaba la transcripción de alguna de las piezas más bellas y universales del nacionalismo musical español de Falla, Granados, Albéniz, y Turina; música española de arrolladores y fluidos ritmos, atrevidas armonías y embriagadoras melodías. Otro de los aspectos más atractivos del cuarteto es la singularidad de su formación, utilizando en concierto diversos instrumentos de la familia clarinetística, en especial “el Corno di Bassetto”, siendo uno de los pocos cuartetos en el mundo que incorpora este instrumento a la formación, consiguiendo gran uniformidad tímbrica y de registros, similar al cuarteto clásico de cuerda. La gran versatilidad del grupo, le permite también abordar la gran producción de música de cámara de Mozart con sus “nocturnos” y “divertimentos” originales para Corno di Bassetto. En 2016 y para conmemorar nuestros 20 años de existencia como grupo hemos grabado un CD titulado “Spanish songs & dances” en el cual incluimos música española de autores como J. Turina, E. Granados, I. Albéniz y como no M. de Falla. El Cuarteto cuenta ya con una larga trayectoria musical, habiendo participado en los principales ciclos y festivales de música de cámara de España: Semana Musical de la fundación Príncipe de Asturias; Ciclos de la Fundación J. March; Música en diversas Universidades españolas; Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid; Conciertos en el Museo Nacional de Arte Reina Sofía organizado por el CDMC, e Institutos Cervantes entre otros. En el ámbito internacional, el Cuarteto ha dado conciertos en Inglaterra, Bélgica, Alemania, Rumanía y Portugal.

Cuarteto Atempo 
Rafael Albert, José A. Casanova, Óscar Gómez y Joan E. Calatayud

Fue creado en 1998 por 4 jóvenes clarinetistas de la Vall d'Albaida. Dos son los principales objetivos del grupo: dar a conocer los diferentes tipos de clarinetes ofreciendo una muestra de sus posibilidades, y preparar un repertorio de obras interesantes y de calidad, con el que adentrarse en los principales estilos y épocas de la historia de la música, especialmente en la música de compositores valencianos. El grupo editó un CD en 2008 de compositores en su mayoría valencianos, titulado "Vocabularis", que cuenta con composiciones de J. J. Poveda, R. Baixauli, R. García, B. Adam Ferrero, O. Navarro y S. Brotons. En su larga trayectoria ha dado recitales tanto en la provincia de Valencia como en el resto de la geografía española, destacando los conciertos realizados en el centro cultural "La Beneficiencia" de Valencia, en la "VII Semana de Música Religiosa" de las Pedroñeras (Cuenca) y participar en el ciclo de conciertos organizados por Caja Madrid en la sede de Ciudad Real. Además fue escogido en 1999 para el "Circuit Cultural de la Vall d'Albaida". En 1999 graban el CD "Homenatge a Jean Françaix" con una selección de obras para cuarteto de clarinetes de diversos compositores. Desde la temporada 99-00 hasta 11-12 ha sido escogido por el SARC como grupo de cámara dentro de la oferta de los programas de "Difusió Cultural". Finalmente cabe destacar la participación en 2002 en el Concurso Internacional de Música de Cámara Monserrat Alavedra de Terrassa (Barcelona), siendo semifinalistas, y la actuación en el XXV Festival Internacional de Música Contemporánea de Alicante en 2009, estrenando 3 obras de compositores valencianos, así como la actuación en el Festival de Música Contemporánea de Tres Cantos (Madrid) en 2012. Entre sus proyectos más inmediatos está grabar un nuevo CD con obras de los compositores valencianos R. Baixauli, A. Valero, S. Quinto, M. Grau, J. M. Bru, C. Pellicer, R. García, etc.

Andrés Valero-Castells

Completa su formación en los CCSS de Valencia y Murcia, titulándose en 8 especialidades, con 4 Menciones de Honor y Premio Extraordinario Fin de Carrera. Han sido sus profesores más destacados R. Ramos, L. Balada, E. García Asensio, E. Cifre, M. Galduf, F. Tamarit, J. Mª Vives, V. Campos, etc. Ha asistido a numerosos cursos de perfeccionamiento y posgrado. Ha obtenido el Diploma de Estudios Avanzados por la UCV. Desde 2004 ha ocupado una cátedra de composición en el Conservatorio Superior "Joaquín Rodrigo" de Valencia. En la temporada 2015-16 ha sido Director Titular de la Banda Municipal de A Coruña. Ha recibido importantes premios y distinciones. Sus obras se han interpretado en la mayor parte de Europa, y en EEUU, Argentina, Puerto Rico, Colombia, Panamá, Costa Rica, Japón, Corea, Singapur, Hong Kong, etc. Sus partituras están editadas en España, Francia, Suiza, y EEUU. Cuenta con una amplia discografía realizada en España, Noruega, Francia, Suiza, Holanda, EEUU y Japón. Ha sido directivo de la Asociación de Compositores Sinfónicos Valencianos, y compositor residente del Festival Internacional Spanish Brass Alzira, y de la Joven Orquesta de la Generalitat Valenciana. Ha sido Director Principal Invitado de la Banda y Orquesta Primitiva de Llíria, y fundador del ensemble Estudi Obert. Fue director de las bandas del CIM de Mislata, de la SAM de Picassent y de La Lírica de Silla. Como invitado ha dirigido la Orquesta de Valencia, las Bandas Municipales de Madrid, Barcelona, Valencia, Alicante, A Coruña, Santiago de Compostela, etc, así como la banda de la FSMCV, la de Musikene, la Artística de Buñol, y el Día de la Música Valenciana. Ha dirigido ensembles, ópera en concierto y bandas sinfónicas en el Festival Internacional de Música Contemporánea de Valencia Ensems. Además su versatilidad le ha llevado a abordar proyectos como la grabación de un dvd para Sony con el grupo de rock Barón Rojo y el CIM de Mislata.

Notas al programa

El programa gira por una parte en torno a las obras que Andrés Valero ha dedicado a los respectivos cuartetos, y por otra a dos de las obras más importantes del repertorio contemporáneo para ensemble de clarinetes, de estilo minimalista. De las tres obras de la 1ª parte, las dos primeras comparten presupuesto estético, escritas a partir de obras precedentes (Borrowing, o Música sobre Músicas). Solerianeta es una Fantasía sobre el Fandango para clavecín del Padre Antonio Soler, escrita inicialmente para trompeta y piano, y de la que existe una versión realizada en 2011 para cuarteto de saxofones con la opción de incorporar una parte de percusión. El subtítulo de Boccheriniana explica el material musical que se ha empleado: Fantasía sobre la Música nocturna de Madrid (op. 30, nº 6) de Luigi Boccherini. Con un formato de pieza sin pausas, recoge y mezcla todos los temas del original de Boccherini, desde el campanello inicial hasta la popular Ritirata final, pasando por el Minueto, el Largo assai, y el Pasacalle. También de esta pieza existe una versión precedente para cuarteto de saxos, de 2012, al igual que de la tercera de las obras de Valero, Cuarteto nº2, pero de 2001. Se trata de una suite de carácter irónico. En Mmmmi todo gira en torno al sonido mi, dado que se utilizan dos modos derivados del círculo de quintas ascendente y descendente partiendo de dicho sonido. Estos modos son simétricos interválicamente, y se reparten en 4 células de 3 sonidos. Pentáfona está escrito únicamente con 5 sonidos que responden al 5ª modo pentatónico sobre una tónica mib. Para Lisa es un homenajea a la saxofonista y genial personaje de animación Lisa Simpson, con una cita del tema de la popularísima serie televisiva; se utiliza un lenguaje consonante de influencia minimalista. Resumen provisorio solamente aporta una idea nueva con respecto a la obra, y tal y como su título indica, se resume, reelabora, y se mezcla el material preexistente en los tiempos anteriores. Ya en la segunda parte, abordamos dos importantes obras de estilo minimalista, aunque muy distintas entre sí. Las Tres Elegías para nueve clarinetes del compositor inglés Gavin Bryars, que ha trabajado en terrenos tan distintos como el jazz, la imrpovisación libre, el minimalismo o la música experimental, está dedicada a Roger Heaton, miembro del ensemble de Bryars durante mucho tiempo, y está inspirada en su refinada manera de tocar. Fue estrenada el 3 de mayo de 1994 en el Townsgate Theatre de Basildon. El compositor apunta además la posibilidad de acompañar tenuemente con percusión al ensemble de clarinetes. Existen dos posibilidades para New York Counterpoint: un solo clarinetista con medios electroacústicos, o bien un conjunto de once clarinetistas. En 1985 Reich escribió su obra para Richard Stolzman, y el estreno de la versión para ensemble de clarinetes tuvo lugar en 1987, en la Universidad del Estado de Florida, bajo la dirección de James Croft. La obra comparte elementos técnicos y estéticos con una de las obras más conocidas del autor “Music for 18 musicinas”, de 1976, y es una buena muestra del estilo tan peculiar como atractivo de uno de los genios del minimalista.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Tornar