Brouwer trio

5 d'abril | 20.00 h. | Palau de la Música de València | Sala Rodrigo

 Brouwer trio 
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Jenny Guerra | violí
Elena Solanes | violoncel
Carlos Apellániz | piano
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Miguel Ángel Berbis | Flas-Moció (2017)*
Piano trio, electrònica i sistema d'il·luminació

Voro García | Costellazione d ́un spazio mentale (2005)
Piano trio i vídeo opcional

Marcela Rodríguez | Dancing (2017)*
Piano trio vídeo

José Javier Peña-Aguayo | Fronteras líquidas (2017)*
Piano trio, vídeo i electrònica
Imatges i vídeo muntatge | Ricard Carbonell

Leo Brouwer | Selecció de Cuadros de otra Exposición (2007)
    El jardín de las delicias
    El Bosco; Los desastres de la Guerra
    Goya
Piano trio amb la col·laboració especial de María Aranguren | live painting
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
* Estrena absoluta
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Brower trio 

El B3: Brouwer Trio integrat per Jenny Guerra (violí), Elena Solanes (cello) i Carlos Apellániz (piano), pren el seu nom en homenatge i reconeixement al compositor, guitarrista i director cubà de prestigi internacional Leo Brouwer. L'estreta relació del trio amb el mestre s'ha plasmat en nombroses col·laboracions, entre les quals cal destacar la dedicatòria de les obres Cuadros de otra exposición i El oráculo de Ifá. Aquest grup valencià, que celebra el seu XV Aniversari, s'ha consolidat com una de les formacions de referència en el panorama de la música contemporània, especialment entre els compositors espanyols i llatinoamericans.
La diversitat vital i artística del B3: Brouwer Trio està marcada per la seua formació en diversos àmbits musicals. Pluralitat d'idees que, unides a la versatilitat dels intèrprets, convergeixen en una mateixa filosofia d'entendre la música per a acostar a l'oïdor a entendre les noves perspectives sonores i tímbriques de la composició actual, partint de la base del fet que l'educació és el pilar fonamental d'una societat. La constant exploració dels nous repertoris i el treball en conjunt amb els compositors es reflecteix en els concerts a través de la maduresa de les seues interpretacions.
El B3: aborda el repertori contemporani amb el mateix rigor conceptual i la mateixa energia i passió que les grans obres clàssic-romàntiques, la qual cosa fa d'ell una formació única en el camp de l'actual música de cambra espanyola, com ha destacat la crítica especialitzada que ha lloat "la bellesa de so, els virtuosismes individuals, l'empast clar i equilibrat, i un sentit rítmic molt flexible". El compromís amb la música contemporània és el motor impulsor i l'eix principal del treball del trio, reflectit en les nombroses obres especialment dedicades al mateix per compositors tant llatinoamericans com espanyols. Entre els primers cal esmentar a Leo Brouwer, Yalil Guerra, Eduardo Morales-Caso, Igmar Alderete (Cuba), Marcela Rodríguez, Georgina Derbéz (México), José Javier Peña Aguayo, Carlos Alberto Vázques (Puerto Rico), Claudia Montero, Daniel A. Cozzi, Ariel Hagman (Argentina), o Rodrigo Bussad (Brasil). Entre els compositors espanyols mereixen destacar-se Mauricio Sotelo, Jordi Cervelló, Doménech González de la Rubia, Anna Bofill, Alfonso Ortega, Roberto Mosquera, i els valencians, Voro García, Miguel Ángel Berbis, Enrique Sanz-Burguete, Juan Luis Martínez i César Cabedo. La projecció internacional del trio segueix estenent-se com reflecteix el seu ultima obra dedicada, per la compositora neozelandesa Linda Dallimore. En la seua trajectòria han actuat en importants sales i Festivals d'Europa, Llatinoamèrica i Estats Units. Han col·laborat amb artistes com Gerard Causse o Dávide Bandieri. El B3: ha gravat els CDs Pictures at another exhibition (Fundació Autor, SGAE), The beautiful Cuban woman (Rycy Productions Inc., Burbank-Califòrnia), Benet Casablancas Piano Trios (Naxos,) i ha col·laborat en els CDs Las sombras divinas (Verso), Old Havana - Vol 2 (Rycy Productions Inc.), Estrenos en Concierto-Chamber Music Vol 4 (Rycy Productions Inc.), i Irremediablemente Buenos Aires de Claudia Montero.
En 2017 el B3: ha sigut convidat com a grup resident del VIPA (València International Festival & Performance Academy) i de la Mostra Sonora de Sueca.


María Aranguren

És llicenciada en Belles arts per la UCM (1985). Ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives (Galeria Astarté des de 1995 fins a 2015, Madrid. Galeria la nau 2004, València. Global Art Source, Zurich, 2003. Berliner Kunts gallery, Alemanya 2004. Galeria Vermeta, Buenos Aires 2004), i participat en importants fires a Espanya i en l'àmbit internacional (Artisima, Torí, 2001. ArteBA, Buenos Aires 2004. Art Lisboa 2010. Scope Basel,2012, Biennal de Casablanca, 2014). La seua obra ha sigut premiada en nombroses ocasions i forma part de col·leccions tant públiques com privades.
Curs monogràfic de Dibuix i ceràmica (Universitat de Perusa. Itàlia 1983), Beca de la UCM (Departament de paisatge, Ayllón 1985), Beca d'estada artística atorgada per la Fundació InspiArte (Ifitri, el Marroc 2013), Residència Artística Ap Gallery (Segòvia 2015), Homenatge a Eusebio Sempere Parada Estación: Projecte urbà, (MACA Alacant. Convent del Carmen València. 2016 ).
Des de 2006 fins a 2014 gestiona lametro, sala d'exposicions de FGV en l'estació de metro de Colón a València. Duu a terme durant aquest període el Comissariat i muntatge de nombroses exposicions que mostren l'obra d'artistes de gran nivell i projectes de molt diversa índole dins del marc de l'art contemporani.
Treballa amb la Galeria Astarté a Madrid, amb la qual manté una estreta relació professional des de l'any 1995.
Actualment com a artista plàstica, treballa amb materials industrials. Policarbonats cel·lulars i metacrilats, planxes amb canals aïllats i amb diferents graus de transparència. Investiga en el camp plàstic dels colors, pigments, formes, transparències, veladures i lluentors, aprofundint en el fet mateix de pintar. Dins de l'abstracció, amb un aparentment mínim repertori d'elements visuals tracte de transmetre un màxim d'intensitat visual, procedint amb contenció en treballar analíticament assajant amb cautela les possibilitats que des de fa uns cinc anys desenvolupe a través de sèries d'obres.
El resultat són peces contundents i coloristes que transmeten espontaneïtat alhora que arrepleguen tota l'experiència del treball anterior. Una reflexió sobre el procés creatiu i la percepció.


XV ANIVERSARI (2002-2017) 
Notes al programa 

L'elecció del repertori és una mostra de la línia de treball que hem anat desenvolupant al llarg de quinze anys de trajectòria.
Totes les obres del programa estan dedicades i escrites per al B3:, algunes ens acompanyen des de l'inici de la nostra formació i altres són estrenes mundials escrites per a l'ocasió.
Dos compositors valencians i tres llatinoamericans conformen un espectacle avantguardista en el qual es mostren diferents llenguatges i recursos tècnics. Obres acústiques, electroacústiques, vídeo projecció i live painting ens portaran a explorar algunes de les moltes possibilitats de la creació actual amb les quals el B3: està compromès des dels seus inicis.
Volem transmetre el nostre més sincer agraïment a tots els artistes que estan implicats en aquest projecte.
B3: Brouwer Trio 


Les Obres 
Flas-Moció (2017) | Miguel Ángel Berbis

El títol de la peça fa referència al Flash perquè congela un breu instant a través d'un sistema d'il·luminació sincronitzat amb elements musicals que queda en la memòria. La referència a moció és perquè combina aqueixos elements congelats amb moviments direccionals d'arrencada i desacceleració utilitzats en la meua peça Moció (2015) per a caixa i electrònica, de la qual reprenc materials per a construir aquesta peça. Estrena absoluta dedicada al B3: Brouwer Trio. 

Costellazione d’un spazio mentalle (2005) | Voro García 

«L’arte in sé consiste nell’interrogarsi e non nel rispondere» Salvatore Sciarrino

La noció d'espai és heretat de les arts visuals: cubisme (multitud de punts de vista simultanis) o Kandinsky (espai-pla, forces-tensió que sostenen l'obra).
Un dels pintors pel qual sent gran admiració és Joan Miró, especialment les seues constel·lacions. En els seus quadres, entre altres procediments, podem observar com una figura travessada per una línia, canvia sistemàticament de color, amb la qual cosa resulta una dinamització de les formes.
A partir d'aquestes associacions plàstiques s'elaboren les eines que regeixen els principis constructius del discurs sonor de l'obra. Les figures - línies - colors, són substituïts per objectes sonors, qualitats tímbriques, complexos de ressonància, projecció espacial del so...
Un objecte sonor, com a entitat, està constituït per diferents elements que permet mesurar les projeccions canviants com si es tractara d'una figura geomètrica. Depenent de l'energia generada, aquests es descomponen en diferents punts dispersos en l'espai sonor, amb una projecció del so.
L'estructura formal i els eixos harmònics en relació a aquesta, estan organitzats en forma d'espiral logarítmica. 

Dancing (2017) | Marcela Rodríguez 

Aquesta obra està basada en un vídeo de C.B. cineasta alemany radicat a Mèxic i en concret una de les seues obres del període experimental entre en els anys vuitanta.(1980-2026)
És un vídeo inèdit i serà la primera vegada que es presenta en públic.
És una obra rítmica i al mateix temps amb un minimalisme que em funciona de repòs i que crea textures basades en el vídeo. Obra dedicada al B3: Brouwer Trio. 

Fronteras líquidas (2017) | José Javier Peña Aguayo 

Aquesta obra basada en l’obra cinematogràfica de Ricard Carbonell s'inspira en l'exploració de les sensacions creada pels ritmes visuals de les col·lisions lumíniques i les barreges de textures sobre les transparències flexibles. Des de les elasticitats que s'evoquen en el seu procés, extractes sonors multidimensionals representatius de focs errants escorten el repte del pols, la transformació d'espectres harmònics, les fantasies tímbriques al voltant de l'aigua, el seu comportament alienat, i la reinterpretació visual del mateix cineasta davant l'argumentació musical referent als conceptes formulats en els seus plans i seqüències. Estrena absoluta dedicada al B3: Brouwer Trio. 

Cuadros de otra exposición | Leo Brouwer 

És impossible parlar de la relació de les arts plàstiques i música sense recordar a Mússorgski i els seus Quadres d'una exposició. Però no va ser aquesta obra mestra la que em va impulsar a homenatjar a alguns dels gegants de la pintura universal. El Bosco, Goya -el de les pintures negres, els capritxos i els desastres- són dos gegants que s'anticipen a estremir més que a commoure o extasiar (sentiments igualment respectables).
Els meus Cuadros de otra exposición (2000) els vaig compondre i vaig dedicar al primer trio de la violinista Jenny Guerra amb Fermín Galduf a la trompa. El trio amb trompa, violí i piano és tímbricament un desafiament; Brahms va provocar un repte en el segle XX per a empastar aquests tres colors instrumentals. Açò va ser el que més em va seduir a més d'escriure’l per a dos amics. La versió amb violoncel la vaig fer posteriorment per al B3: Brouwer Trio i va quedar registrada en el monogràfic homenatge al meu 70 aniversari en el segell Fundació Autor, SGAE.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Brower trio

El B3: Brouwer Trío integrado por Jenny Guerra (violín), Elena Solanes (cello) y Carlos Apellániz (piano), toma su nombre en homenaje y reconocimiento al compositor, guitarrista y director cubano de prestigio internacional Leo Brouwer. La estrecha relación del trío con el maestro se ha plasmado en numerosas colaboraciones, entre las que cabe destacar la dedicatoria de las obras “Cuadros de otra exposición” y El Oráculo de Ifá. Este grupo valenciano, que celebra su XV Aniversario, se ha consolidado como una de las formaciones de referencia en el panorama de la música contemporánea, en especial entre los compositores españoles y latinoamericanos.
La diversidad vital y artística del B3:Brouwer Trio está marcada por su formación en diversos ámbitos musicales. Pluralidad de ideas que, unidas a la versatilidad de los intérpretes, convergen en una misma filosofía de entender la música para acercar al oyente a entender las nuevas perspectivas sonoras y tímbricas de la composición actual, partiendo de la base de que la educación es el pilar fundamental de una sociedad. La constante exploración de los nuevos repertorios y el trabajo en conjunto con los compositores se refleja en los conciertos a través de la madurez de sus interpretaciones.
El B3: aborda el repertorio contemporáneo con el mismo rigor conceptual y la misma energía y pasión que las grandes obras clásico-románticas, lo que hace de él una formación única en el campo de la actual música de cámara española, como ha destacado la crítica especializada que ha alabado “la belleza de sonido, los virtuosismos individuales, el empaste claro y equilibrado, y un sentido rítmico muy flexible”. El compromiso con la música contemporánea es el motor impulsor y el eje principal del trabajo del trío, reflejado en las numerosas obras especialmente dedicadas al mismo por compositores tanto latinoamericanos como españoles. Entre los primeros cabe mencionar a Leo Brouwer, Yalil Guerra, Eduardo Morales-Caso, Igmar Alderete (Cuba), Marcela Rodríguez, Georgina Derbéz (México), José Javier Peña Aguayo, Carlos Alberto Vázques (Puerto Rico), Claudia Montero, Daniel A. Cozzi, Ariel Hagman (Argentina), o Rodrigo Bussad (Brasil). Entre los compositores españoles merecen destacarse Mauricio Sotelo, Jordi Cervelló, Doménech González de la Rubia, Anna Bofill, Alfonso Ortega, Roberto Mosquera, y los valencianos, Voro García, Miguel Ángel Berbis, Enrique Sanz-Burguete, Juan Luis Martínez y César Cabedo. La proyección internacional del trío sigue extendiéndose como refleja su ultima obra dedicada, por la compositora neo-zelandesa Linda Dallimore.
En su trayectoria han actuado en importantes salas y Festivales de Europa, Latinoamérica y Estados Unidos. Han colaborado con artistas como Gerard Causse, o Dávide Bandieri. El B3: ha grabado los CDs Pictures at another exhibition (Fundación Autor, SGAE), The beautiful Cuban woman (Rycy Productions Inc., Burbank-California), Benet Casablancas Piano Trios (Naxos,) y ha colaborado en los CDs Las sombras divinas (Verso), Old Havana - Vol 2 (Rycy Productions Inc.), Estrenos en Concierto-Chamber Music Vol 4 (Rycy Productions Inc.), e Irremediablemente Buenos Aires de Claudia Montero.
En 2017 el B3: ha sido invitado como grupo residente del VIPA (Valencia International Festival & Performance Academy) y de la Mostra Sonora de Sueca.


María Aranguren 

Es licenciada en Bellas artes por la UCM (1985). Ha realizado numerosas exposiciones individuales y colectivas (Galeria Astarté desde 1995 hasta 2015, Madrid. Galería la nave 2004, Valencia. Global Art Source, Zurich, 2003. Berliner Kunts gallery, Alemania 2004. Galería Vermeta, Buenos Aires 2004), y participado en importantes ferias en España y en el ámbito internacional (Artisima, Turín,2001. ArteBA, Buenos Aires 2004. Arte Lisboa 2010. Scope Basel,2012. bienal de Casablanca, 2014). Su obra ha sido premiada en numerosas ocasiones y forma parte de colecciones tanto públicas como privadas.
Curso monográfico de Dibujo y cerámica (Universidad de Perugia. Italia 1983),Beca de la UCM (Departamento de paisaje, Ayllón 1985), Beca de estancia artística otorgada por la Fundación InspiArte (Ifitri, Marruecos2013), Residencia Artística Ap Gallery (Segovia 2015), Homenaje a Eusebio Sempere “Parada Estación” : Proyecto urbano ,( MACA Alicante. Convento del Carmen Valencia. 2016 ).
Desde 2006 hasta 2014 gestiona lametro, sala de exposiciones de FGV en la estación de metro de Colón en Valencia. Lleva a cabo durante este periodo el Comisariado y montaje de numerosas exposiciones que muestran la obra de artistas de gran nivel y proyectos de muy diversa índole dentro del marco del arte contemporáneo.
Trabaja con la Galeria Astarté en Madrid, con la que mantiene una estrecha relación profesional desde el año 1995.
Actualmente como artista plástica, trabaja con materiales industriales. Policarbonatos celulares y metacrilatos, planchas con canales aislados y con distintos grados de transparencia. Investiga en el campo plástico de los colores, pigmentos, formas , transparencias, veladuras y brillos, ahondando en el propio hecho de pintar. Dentro de la abstracción, con un aparentemente, mínimo repertorio de elementos visuales intento transmitir un máximo de intensidad visual, procediendo con contención al trabajar analíticamente ensayando con cautela las posibilidades que desde hace unos cinco años desarrollo a través de series de obras.
El resultado son piezas contundentes y coloristas que trasmiten espontaneidad a la vez que recogen toda la experiencia del trabajo anterior. Una reflexión sobre el proceso creativo y la percepción. 


XV ANIVERSARIO (2002-2017)
Notas al programa

La elección del repertorio incluido es una muestra de la línea de trabajo que hemos ido desarrollando a lo largo de quince años de trayectoria.
Todas las obras del programa están dedicadas y escritas para el B3:, algunas nos acompañan desde el inicio de nuestra formación y otras son estrenos mundiales escritos para la ocasión.
Dos compositores valencianos y tres latinoamericanos conforman un espectáculo vanguardista en el que se muestran diferentes lenguajes y recursos técnicos. Obras acústicas, electroacústicas, video proyección y live painting nos llevarán a explorar algunas de las muchas posibilidades de la creación actual con las que el B3: está comprometido desde sus inicios.
Queremos transmitir nuestro más sincero agradecimiento a todos los artistas que están implicados en este proyecto.
B3: Brouwer Trio


Las Obras 

Flas-Moció (2017) | Miguel Ángel Berbis 

El título de la pieza hace referencia al “Flash” porque congela un breve instante a través de un sistema de iluminación sincronizado con elementos musicales que queda en la memoria. La referencia a “moción” es porque combina esos elementos congelados con movimientos direccionales de arranque y desaceleración utilizados en mi pieza “moció” (2015) para caja y electrónica, de la que retomo materiales para construir esta pieza. Estreno absoluto dedicado al B3: Brouwer Trio.

Costellazione d ́un spazio mentalle (2005) | Voro García

«L’arte in sé consiste nell’interrogarsi e non nel rispondere» Salvatore Sciarrino

La noción de espacio es heredado de las artes visuales: cubismo (multitud de puntos de vista simultáneos) o Kandinsky (espacio – plano, fuerzas – tensión que sostienen la obra).
Uno de los pintores por el que siento gran admiración es Joan Miró, especialmente sus constelaciones. En sus cuadros, entre otros procedimientos, podemos observar como una figura atravesada por una línea, cambia sistemáticamente de color, con lo que resulta una dinamización de las formas. 
A partir de estas asociaciones plásticas se elaboran las herramientas que rigen los principios constructivos del discurso sonoro de la obra. Las figuras – líneas – colores, son sustituidos por objetos sonoros, calidades tímbricas, complejos de resonancia, proyección espacial del sonido…
Un objeto sonoro, como entidad, está constituido por diferentes elementos que permite medir las proyecciones cambiantes como si se tratara de una figura geométrica. Dependiendo de la energía generada, estos se descomponen en diferentes puntos dispersos en el espacio sonoro, con una proyección del sonido.
La estructura formal y los ejes armónicos en relación a ésta, están organizados en forma de espiral logarítmica.

Dancing (2017) | Marcela Rodríguez

Esta obra está basada en un video de C.B. cineasta alemán y radicado en México una de sus obras del período experimental entre en los años ochentas.(1980…)
Es un video inédito y será la primera vez que se presenta en público.
Es una obra rítmica y al mismo tiempo con un minimalismo que me funciona de reposo y que crea texturas basadas en el video. Obra dedicada al B3: Brouwer Trio.

Fronteras líquidas (2017) | José Javier Peña Aguayo 

Esta obra basada en la labor cinematográfica de Ricard Carbonell se inspira en la exploración de las sensaciones creada por los ritmos visuales de las colisiones lumínicas y las mezclas de texturas sobre las transparencias flexibles. Desde las elasticidades que se evocan en su proceso, extractos sonoros multidimensionales representativos de lumbres errantes escoltan el reto del pulso, la transformación de espectros armónicos, las fantasías tímbricas en torno al agua, su comportamiento enajenado, y la reinterpretación visual del propio cineasta ante la argumentación musical referente a los conceptos formulados en sus planos y secuencias. Estreno absoluto dedicado al B3: Brouwer Trio.

Cuadros de otra Exposición | Leo Brouwer

Es imposible hablar de la relación de las artes plásticas y música sin recordar a Mussorgsky y sus Cuadros de una Exposición. Pero no fue esta obra maestra la que me impulsó a homenajear a algunos de los gigantes de la pintura universal. El Bosco, Goya – el de las pinturas negras, los caprichos y los desastres – son dos gigantes que se anticipan a estremecer más que a conmover o extasiar (sentimientos igualmente respetables). 
Mis “Cuadros de otra Exposición” (2000) los compuse y dediqué al primer Trio de la violinista Jenny Guerra con Fermín Galduf a la trompa. El Trio con trompa, violín y piano es tímbricamente un desafío, Brahms provocó un reto en el siglo XX para empastar estos tres colores instrumentales. Esto fue lo que más me sedujo además de escribírselo a dos amigos. La versión con cello la hice posteriormente para el B3: Brouwer Trio y quedó registrada en el monográfico homenaje a mi 70 aniversario en el sello Fundación Autor, SGAE.

Tornar