Orquestra de Valencia - 1 de juliol

Orquestra de València
Divendres 1 de juliol | 19:30 h.
Palau de la Música // Sala Iturbi

_

Orquestra de València 
piano / Pedro López Salas
clarinet / María Luisa Olmos Ros
director / José Antonio Trigueros
_

Joan Cerveró (1961) / Bow shock (2016)*
Claude Debussy (1862-1918) / Primera rapsòdia per a clarinet i orquestra (1909-1910)
Serguéi Prokófiev (1891-1953) / Concert per a piano i orquestra núm. 3 en do major, op. 26 (1921)
Zoltán Kodály (1882-1967) / Danses de Galánta (1933)
Paul Hindemith (1895-1963) / Metamorfosi simfònica sobre temes de Carl Maria von Weber (1943)

*Estrena absoluta. Obra encàrrec del festival Ensems
Concert amb entrada de pagament
_

ELS COMPOSITORS
Joan Cerveró / Foto: Tania Castro

Joan Cerveró

Nascut el 1961 a Manises, va estudiar als conservatoris superiors de música de València, Madrid, Barcelona i a la Guildhall School of Music & Drama de Londres.

Manté una llarga i productiva relació amb el Grup Instrumental de València del que és, des de 1994, director musical i artístic. Amb aquest grup s'ha presentat a França, Itàlia, Alemanya, Anglaterra, Dinamarca, Romania, Mèxic, Argentina, Portugal, Veneçuela, Cuba, Xina, etc. L'any 2005, com a reconeixement a la seua important contribució a la música espanyola, el Grup Instrumental va ser guardonat amb el Premi Nacional de Música en la modalitat d'interpretació pel Ministeri de Cultura d'Espanya.

Com a compositor ha destacat principalment per la dedicació a la música escènica. Per aquesta activitat ha estat nominat a diferents premis i va ser guardonat amb el Premi de Teatre de la Generalitat Valenciana a la Millor Composició Original (1995), Premi de la Crítica com a millor director musical de teatre (1998) i Premi Nacional de la SGAE Daniel Montorio a la Composició de Música Escènica (1996), entre altres.

Des 1996-2014 Joan Cerveró va exercir el càrrec de director artístic del Festival de Música Contemporània Ensems.

Professor des de 1984 del Conservatori Superior de Música de València. Des de 2008 és a més professor i tutor responsable del Màster de Música Contemporània de la Universitat Politècnica de València.

Ha estat membre de diversos jurats de composició com el Premi Reina Sofia de la Fundació Ferrer Salat, de Composició de la SGAE, del Ministeri de Joventut (Injuve) o el de composició de la Biennal de Zagreb, (Croàcia) entre d'altres.

En l'actualitat la seua activitat artística segueix estant repartida entre la docència, la composició i la direcció musical tant del Grup Instrumental de València com d'altres orquestres. És president de la Secció Espanyola de la ISCM (International Society of Contemporary Music) i membre de l'Acadèmia de la les Arts Escèniques d'Espanya.

_

LES OBRES
Bow Shock

Bow Shock s'inspira en els poemes d'Ausiàs March (1400-1459), un dels més reconeguts poetes de l'edat mitjana i principal figura literària de la València del segle XV. Però malgrat aquesta inspiració no existeix relació temàtica o programàtica directa entre música i poesia, entre paraula i so; els seus poemes proporcionen només referències emocionals.

Concebuda com una xicoteta suite, l'obra es divideix en quatre parts que proposen quatre estats, quatre energies molt properes a la poesia universal de March i als temes principals tractats per aquest poeta: l'amor, l'ètica, la relació de l'home amb Déu ... i encara que res d'això estarà en la música, tot estarà en ella.


  Tornar