Emmanuel Holterbach

Emmanuel Holterbach, Ensems 2016 / Foto: Nerea Coll

Dimecres 13 d'abril | 20:00 h.
Palau de la Música // Sala Rodrigo


_


Emmanuel Holterbach / 15 Jours de Silence  (2013)

_


Comissariat per: Edu Comelles.

_

Emmanuel Holterbach

Emmanuel Holterbach és un músic, compositor i artista sonor francès. Treballa des de principis dels anys 90 en instalacions sonores site-specific que han pogut ser vistes per tot Europa, el Canada i fins i tot la Xina.

Holterbach és multiinstrumentista tot i que centra el seu treball en la creació sonora electrònica o electroacústica. Ha composat peces de música per a instruments acústics clàssics i instruments exòtics i també construeix els seus propis enginys sonors que utilitza amb altaveus i micròfons de contacte. Ha col·laborat amb diverses formacions com Orbes, ehœCo i el duo que comparteix amb Lionel Marchetti.

Com a conferenciant ofereix xerrades i cursos sobre l'art sonor i l'escolta activa en escoles d'art, biblioteques o diversos festivals, sobretot al Centre George Pompidou, Villa Arson o el Gran Palais a Paris.

Finalment una de les seues tasques més importants és la de coordinar i organitzar l'arxiu de la pionera de la música electroacústica Eliane Radigue, responsabilitat que assumeix desde l'any 2004. És també intèrpret d'obres de la cèlebre compositora francesa així com autor de la seua biografía, publicada en 2013 per l'Institut National de l'Audiovisuel.

"El meu treball sonor estudia i utilitza els rics motius sonors que emergeixen espontàniament del nostre entorn diari: sons de les màquines, sons de l'electricitat, cants de les criatures, fenòmens naturals".

_


L'OBRA 

15 Jours de Silence 


És una obra de música concreta que Holterbach va compondre i realitzar com a convidat durant una residència a l'Atelier Experimental, centre de creació contemporània situat en Clans (regió francesa de Alpes-Maritimes), entre juliol i agost de 2012. La mescla final es va dur a terme a Lió entre setembre de 2012 i juny de 2013. 

Els materials sonors que formen part de l'obra provenen exclusivament de fonts electròniques analògiques i en part digitals. El seu creador es refereix a 15 Jours de Silence com «música concreta acusmágica». 
L'art d'Emmanuel Holterbach tracta de mostrar la riquesa dels motius acústics que emergeixen espontàniament del vast oceà de sons en què vivim; per a això se serveix d'enregistraments de camp, micròfons i instruments fabricats i manipulats per ell. 

La seua obra es podria considerar com música però primer de tot és una eina per proposar als espectadors una contemplació activa de les forces poètiques ocultes en el nostre entorn sonor quotidià.


15 Jours de Silence consta de sis parts:

1. Montagne Rouge (11:52)
2. Eros Chitine (08:28)
3. Apollon (10:56)
4. Spirale Chiroptère (07:36)
5. Millefont (12:38)
6. Les Colles Planes (08:48)

_
_


Emmanuel Holterbach, Ensems 2016 / Foto: Nerea Coll

Emmanuel Holterbach, Ensems 2016 / Foto: Nerea Coll
Emmanuel Holterbach, Ensems 2016 / Foto: Nerea Coll_

Amb la col.laboració de:
  Tornar