Comissariat d'Edu Comelles

Edu Comelles ha dissenyat una programació dins del festival ENSEMS centrada en oferir una panoràmica al voltant de la música experimental, la creació audiovisual i l'art sonor emergent. Els deu concerts programats per Comelles busquen reivindicar i donar veu a la creació sonora, musical i audiovisual allunyada de l'esfera acadèmica. 

El programa reuneix músics i creadors sonors de la Comunitat Valenciana, la resta de l'Estat i l'estranger en un programa únic que creua disciplines i trenca tabús estètics i conceptuals. El conjunt d'activitats, a més a més, vol posar en valor l'ús d'espais públics no habituals per a la creació sonora. Els concerts es celebrarán als claustres del Centre del Carme, els Banys de l'Almirall i la Sala La Gallera de València, tots del Consorci de Museus, i el Palau de la Música, poc acostumat a aquest tipus de proposta. La programació es presenta en un combat permanent on les tensions i contraposicions son el motor d'una escolta crítica i activa. 

_

Palau de la Música, 13 d'abril

La primera cita,  el proper 13 d'abril, al Palau de la Música, comença amb l'aclamat músic i batería afincat a València Avelino Saavedra, qui presenta Drumscapes una peça d'electrònica i batería a caball entre diversos géneres, sens dubte, un clar homentage a un dels creadors sonors més importants e influents de la Comunitat Valenciana dels últims 20 anys. 

El segueix el prestigiós músic i artista sonor francés Emmanuel Holterbach, qui presentarà una obra inédita per a feedback i electrónica. Holterbach a través del seu precís treball ens endinsa i obre una finestra a la creació sonora d'accent francès. Una vetllada d'experimentació sonora, d'escolta atenta i minuciós treball.

_

Centre del Carmen, 20 d'abril

De seguida, el 20 d'abril, i ja al Centre del Carme, el jove creador valencià Santiago López presentará al Claustre Renaixentista el seu treball a partir de la tensió de cables d'acer i la seva propia resonància, actitud, so, soroll i espai. Sens dubte una aposta sincera per la creació més recent a la Comunitat Valenciana. 

L'aragonès Luís Tabuenca tancarà la vetllada presentan els seus treballs més recents amb una posada en escena cuidadísima i una execusió impecable, sens dubte un dels punts álgids d'aquesta programació.

_

Banys de l'Almirall, 21 de maig

El 21 de maig l'activitat es trasllada als Banys de l'Almirall, aquest singular espai d'aforament limitat acollirà dos propostes d'orfebrería sonora. Montserrat Palacios, cantant d'origen mexicà, serà l'encarregada d'iniciar el concert amb una peça sonora concebuda específicament per a aquest espai del segle XVI. 

Seguidament, el duo francés HighFi Lo Noise, format per Pierce Warnecke y Louis Laurain, presentarán el seu treball improvisatiu a base d'una electrònica aspra en constant diàleg amb l'extraordinari us de la trompeta de Louis Laurain. Pura orfebrería per a un espai petit, que permet una escolta única e irrepetible.

_

Sala La Gallera, 18 de juny

Cambi d'escala per al 18 de juny. La programació es desenvoluparà a la insólita Sala La Gallera. Com si es tractés d'un retorn als origens (Comelles, juntament amb Carlos Flores ja va comissariar Off_Herzios l'any 2014 en l'emblemàtic espai) es presentaran dos concerts on explorar l'electrònica a mig camí del circuit bending i la creació electroacústica. 

Martí Guillem, un dels artistes sonors en estat de gràcia de la Comunitat Valenciana, després d'un intens periple europeu aterra a València amb una motxilla carregada de asertivitat, imaginació i sentit de l'humor. El concert es complementarà amb l'actuació de l'aclamat Carlos Suárez, una de les figures claus en l'Estat en quant a paisatge sonor i experimentació sonora, amb una carrera a les espatlles que l'avala.

_

Centre del Carme, 2 de juliol

Finalment, aquesta programació culminará amb una vetllada molt especial en el Centre del Carme. El proper 2 de juliol el Refectori del Centre del Carme acollirà el projecte Phonopticon. Aquesta proposta ens arriba desde Oporto (Portugal) de la mà de Gustavo Costa i el col·lectiu Sonoscopia. El projecte reuneix a sis dels més destacats improvisadors i experimentadors portuguesos baix un mateix projecte, una revisió de la idea del panòptic en clau sonora. Espectacularitat, improvisació a dotze mans i una posada en escena increïble.

La programació es tanca amb un espectacle audiovisual, on so i imatge formen un tot indisociable. L'artista visual Alba G. Corral i el duo d'electrònica ambient Combray són els encarregats de tancar la programació. Això serà quan arribe la nit ja que Alba G Corral projectarà els seus habituals esclats de colors sobre la superfície arquitectònica del Claustre del Centre del Carme. Tot això acompañat dels paisatges desdibuixats i les melodies amables de Combray. Sens dubte la millor manera de tancar una programa explorant el diáleg entre so, música i visuals en directe.

_