Taula rodona: ¿Programar música contemporània o programar música?

23 de maig de 2016 / 18:00 hores
Sala SGAE Centre Cultural

  • Marta Espinós, pianista, comissària musical i codirectora artística de Lo Otro. 
  • Miguel Ángel Marín, director del programa de música a la Fundació Juan March (Madrid) i professor de Musicologia a la Universitat de La Rioja. 
  • Voro García, compositor i director, responsable artístic de Mostra Sonora de Sueca i d’Ensemble Espai Sonor.
Modera: Jorge García

En l'àmbit de l'anomenada música "clássica", la programació regular d'una sala o la preparació del cartell d'un cicle o un festival exigeixen cada vegada coneixements més específics, no ja solament sobre la música sinó sobre la forma en què les propostes artístiques poden conviure i generar l'interès de diferents públics, o sobre l'ús en paral·lel de múltiples recursos musicals i paramusicals per a atraure l'audiència i proposar un discurs el més ric possible. Així mateix el programador que tria passivament sobre un llistat de propostes està cedint el pas a un altre cada vegada més participatiu en la concepció mateixa del producte musical. La tan citada transversalitat juga un paper d'importància creixent quan el concert convencional, a la manera vuitcentista, sembla haver entrat en decadència pel canvi de costums socials i la revolució en les maneres de consumir cultura.
Tot açò es percep amb major radicalitat, també potser amb major dramatisme --per la desconnexió amb el públic majoritari-- en l'àmbit de la música anomenada "contemporània", la pròpia definició de la qual està en crisi permanent i està reinventant-se des de la ruptura de diferents fronteres: aquella que la separa d'altres gèneres musicals; aquella que la separa també d'altres arts escèniques o audiovisuals; aquella que distingia tradicionalment entre l'escenari i el pati de butaques i establia una rígida arquitectura per a l'audició; aquella que es traça entre el real, performatiu, "en viu", i el digital.

Al remat del que es tracta és d'aconseguir que la música que es crea hui d'esquena a les imposicions comercials arribe al públic més ampli possible, i que els intermediaris i responsables del fet que eixa trobada es produïsca disposen de les millors eines per a fer-ho.

Per a debatre totes aquestes qüestions comptem amb especialistes de diferents sectors musicals, tots ells experts en la programació més innovadora.


Tornar